A Szerbiai Oknyomozóújságírók Központja (Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, CINS) összesen 79 ellátóhelyhez fordult közérdekűadatigényléssel, hogy megtudják, pontosan milyen arányban vannak oltottak és oltatlanok a szerbiai kórházba került betegek és az áldozatok között. Végül csak 21 intézménytől kaptak adatokat, de azok egybehangzóan azt mutatják: túlnyomó többségében oltatlanok kerülnek kórházba, alakulnak ki náluk súlyos tünetek, valamint esnek áldozatul a Covid-19 betegségnek.

Belgrádban a Szerbiai Klinikai Központ Fertőző és Trópusi Betegségek Klinikája szeptember 9. óta rögzíti, hogy a kórházban fekvő koronavírussal fertőzött betegeket beoltották-e vagy sem. Aznap az Egészségügyi Minisztérium kérésére, keresztmetszetet készítettek a helyzetről. Így aznap 89 beteg volt kórházban a klinikán, akiknek többsége nem volt beoltva. Szeptember 9. és 15. között további kb. 50 covidos beteget vettek fel, akiknek több mint a fele be volt oltva, többnyire a Sinopharmmal. Belgrádban a 68 vakcinát kapó beteg közül 55 volt a Sinopharmmal oltva, 11 Szputnyik V-t kapott, 1 Pfizert és 1 AstraZenecát.

A bori közkórház által szeptember 9-e után a CINS-nek szolgáltatott adatok hiányosak, de a kórházba került, többnyire oltatlan betegek számának növekedését mutatják. 14 oltatlan beteg mellett 9 oltottat kezeltek. Arról nem közöltek részleteket, hogy ki milyen készítményt kapott.

A valjevói kórházban az év elejétől október 24-ig összesen több mint 2000 ember került kórházba a fertőzéssel és a kezeltek 22 százaléka meghalt: itt 16,1 százalék volt oltott, 83,9 százalék oltatlan az ápoltak esetében, az áldozatoknál 79,8 százalékos a megoszlás a vakcina nélküliek felé.

A koronavírus miatt az év elejétől szeptember közepéig több mint 1800 ember került kórházi kezelésre a vranjei kórházban. A legtöbben nem voltak beoltva, azaz csak körülbelül 100 ember kapott oltást a vírus ellen, itt 94-en vannak a sinopharmosok, 1 AstraZenecát és 1 Pfizert kapó, valamint 3 szputnyikos mellett. Ugyanebben az időszakban több mint 200 beteg halt meg a kórházban a kórházban. Az elhunytak közül szinte mindenki oltatlan volt.

Az Uzicei Közegészségügyi Intézet szerint az év elejétől július végéig valamivel kevesebb mint 2300 beteg került kórházba a járásban. Közülük közel 2000 nem kapott koronavírus elleni védőoltást. Június végéig a zlatibori körzet kórházaiban 509 ember halt bele a koronavírusba. Majdnem mindannyian nem voltak beoltva, míg 15 ember - az átlagéletkoruk 84 év volt - Sinopharmot kapott.

 

 

 

Szerbia és Magyarország

A szerb adatok magyar szempontból mindig azért érdekesek, mert a koronavírus elleni vakcinák esetében - a Moderna kivételével - ugyanazokat a készítményeket használták. Európa más országaiban a Szputnyik V. és a Sinopharm általánosan nem volt az oltási sor része.Magyarországon több mint 1 millió embert - főleg időseket - oltottak Sinopharmmal, míg a Szputnyik V.-ből valamivel kevesebb mint 1 millióan kaptak az ECDC adatai szerint.

A kladovói közkórház nyilvántartása szerint az év elejétől szeptember közepéig valamivel kevesebb, mint 100, többnyire oltatlan koronás beteget helyeztek el ebben az egészségügyi intézményben. Ez idő alatt 34 ember halt meg koszorúér-betegségben, akiknek többsége szintén nem kapta meg a védőoltást. A 27 oltott elhunytból 7 kapta a kínai készítményt.

Ugyanebben az időszakban a kruševaci közkórházban 2 002 beteget kezeltek koronavírus miatt, és a kórház magyarázata szerint a legtöbb súlyos klinikai képpel rendelkező beteg nem volt beoltva, de részletesebb adatokat nem közöltek a CINS-sel.

Bár a Sabac-i Általános Kórház nem válaszolt a CINS megkeresésére, a Sabaci Közegészségügyi Intézet adatai szerint augusztus 18-tól október elejéig 51 beteg halt meg ebben a kórházban a járvány miatt. A legtöbbjük nem volt beoltva. Az intézet a loznicai kórház adatait is benyújtotta. Ugyanebben az időszakban 29 beteg halt meg ebben az intézményben, közülük 20 nem volt beoltva. A sabaci intézményben 33 oltatlan mellett 18 oltott esett áldozatul (16 Sinopharm, 2 Szputnyik V.), míg Loznicában 20 nem oltott mellett 9 vakcinázott beteg halt meg (6 Sinopharm, 2 Pfizer, 1 Astrazeneca).

A Novi Pazar-i Általános Kórház a CINS-nek azt állítja, hogy az év elejétől szeptember közepéig a kórházba kerültek 85-90 százaléka oltatlan. De részletesebb adatokat nem szolgáltattak.

Az év elejétől szeptember közepéig valamivel több mint 1400 koronavírustól szenvedő személy esett át kórházi kezelésen a Pancevoi Általános Kórházban. Ezen betegek oltásáról azonban csak március óta állnak rendelkezésre adatok. Így azóta augusztusig a kórházba kerültek 90 százaléka nem volt beoltva, míg szeptemberben megugrott az oltott személyek kórházi kezelése az említett kórházban - mintegy 30 százalékkal.

"A legtöbb betegnél több mint hat hónap telt el a második adag beadása és a kórházba kerülés között" - magyarázzák a pančevói kórházból.

Adataik szerint az összes halálesetből mintegy 2,5 százalék a kínai Sinopharmmal beoltott személyeknél fordul, többnyire idős, társbetegségekkel vagy társuló betegségekkel küzdő emberek estek a járvány áldozatául.

A CINS százalékos adatokat kapott a Pozareváci Általános Kórházból is. Eszerint az év elejétől szeptember 15-ig ebben a kórházban az összes beteg körülbelül 75 százaléka nem volt beoltva míg azoké, akik megkapták a vakcinát, körülbelül 25 százalék. Az ebben az időszakban bekövetkezett összes haláleset több mint 95 százaléka oltatlanokkal történt.

Ami a vakcinák típusait illeti, amelyekkel a betegeket beoltották, a požarevaci kórház csak annyit közöl, hogy az összes olyan vakcina jelen volt, amely akkoriban Szerbiában elérhető volt.

A szombori Dr. Radivoj Simonović Közkórház az év eleje óta ellenőrzi, hogy a betegeket beoltották-e vagy sem. Így szeptember közepéig valamivel több mint 800 beteg került kórházba a korona miatt. A vírus következtében 207 ember halt meg abban a kórházban. A kórházba kerültek és az elhunytak közül szinte mindenki oltatlan volt: mindössze 6 fő kapott valamilyen vakcinát, közülük 5-en a Sinopharmot, 1 ember pedig a Pfizert.

Kamancon (Sremska Kamenicában) a Vajdasági Tüdőbetegségek Intézete március 10-e óta szisztematikusan gyűjti az adatokat a koronás betegségben szenvedő betegek oltási státuszáról. A CINS-nek adott válaszukban azt állítják, hogy szeptember közepén közel 400 betegről rendelkeztek információkkal. Az intézet szerint , a legsúlyosabb állapotú betegeket elvileg ebbe az intézménybe küldték. 96 ember halt meg, közülük 80-an nem vették fel valamelyik vakcinát. Azonban, bár mindenkit kezeltek a Covid-19 következményei miatt, a halál alapvető oka nem mindegyiküknél a vírus, az Intézet válasza szerint. A 94 áldozatból 80 oltatlan volt, 16 viszont kapott immunizációt (14 fő Sinopharmot, 1 Szputnyikot, 1 AstraZenecát)

A Ćuprija Általános Kórház adatai azt mutatják, hogy az oltatlanok gyakrabban kerülnek kezelésre a koronavírus miatt. Nevezetesen, szeptember elejétől október 25-ig több mint 400 beteget helyeztek el ebben az intézményben a vírus miatt. A legtöbben - 269-en - nem voltak beoltva. Az oltatlanok nagyobb számban vannak jelen a halottak között ebben az egészségügyi intézményben. Így az 58 elhunyt közül 40-en nem kaptak védőoltást. A 18 elhunytból 13 kapott a kínai készítményből, 3 Pfizert vettek fel, 2 fő pedig Szputnyikot.

Frissítés:

Cikkünk megjelenése után több olvasónk jelezte, hogy az adatokhoz megfelelő kontextust az ad, ha közöljük azt is, hogy mely vakcinákból mennyit adtak be Szerbiában. Ezek az adatok viszont hiányosak, így csak egy 2021 augusztusi összesítés ismert, eszerint a legtöbb dózist a Sinopharmból adták be, míg a legkevesebbet az AstraZenecából.

Szerbiában felhasznált vakcinák típusa és aránya
Készítmény neveBeadott dózisok számaRészarány
Sinopharm340000062.22%
Szputnyik V.59177210.83%
AstraZeneca2730925.00%
Forrás: CINS

 

Magyarországon nem ismertek ezek az adatok

Magyarországon nincs hivatalos adat arra, hogy hány oltott és hány oltatlan került kórházba. Mindössze annyit közölt a Nemzeti Népegészségügyi Központ az Átlátszó közadatigénylésére, hogy augusztus 1-je és október 31-e között koronavírussal megfertőződöttek közül hányan kaptak védőoltást. Az összesítésben az intézmény csak azt nézte hányan vannak a fertőzöttek között, akik már legalább egy oltást kaptak - miközben a védettség biztos kialakulásához mind a két dózis szükséges a legtöbb vakcinatípusból. A levélből annyi derült ki, hogy a vizsgált 93 napban 65 015-en fertőződtek meg koronavírussal, közülük 31 561-en azután, hogy legalább egy védőoltást megkaptak.De az nem ismert, hogy közülük hányan kerültek kórházba, vagy hogy az oltottak milyen készítményt kaptak.