Egy mongóliai tanulmány jelent meg a napokban, melyben a Pfizer, az Astra Zeneca, a Szputnyik V és a Sinopharm vakcinák által kiváltott antitest termelést vizsgálják és a legismertebb variánsok elleni kötőképességet - írja Kemenesi Gábor a bejegyzésében.

A kutatás főbb megállapításai szerint a Sinopharm és Szputnyik esetében alacsonyabb mennyiségű antitest termelés figyelhető meg a Pfizer és az Astra Zeneca vakcinákhoz képest. Sorrend a mennyiség tekintetében: Pfizer, Astra, Szputnyik, Sinopharm.

A béta (dél-afrikai variáns) ellen a leggyengébb az antitestek kötőképessége, a delta az eredeti Wuhani törzzsel nagyjából azonos mértékben inaktiválódik a vizsgált vakcinák által kiváltott antitestekkel. A vakcinációt követő fertőzés mindegyik esetében magasra tornázza az antitestek mennyiségét (ezt 99 egyénen sikerült vizsgálni). Ebben a tekintetben az Astra Zeneca és a Sinopharm esetében voltak lemaradó értékek.

A tanulmány legfőbb üzenete - írta a víruskutató -, hogy a vakcinák keverése során mit, mivel érdemes kombinálni, a gyengébb antitest termelést adó vakcinákra a jobb értékkel bírókkal érdemes ráoltásban gondolkodni.

A tanulmány és a szakma is azon az állásponton van, hogy ettől még mindegyik vakcina jó, hiszen amennyiben nincs lehetőség válogatni, az alacsonyabb antitest választ kiváltók is csökkentik a járvány káros hatásait (kórházba kerülés, halálozás) és emelik az egyéni és társadalmi védelmi szintet - írta Kemenesi.