Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Sinopharm és a Sinovac által kifejlesztett kínai inaktivált vakcinák csökkent védettséget mutattak az először Dél-Afrikában felfedezett B.1.351 variáns ellen - mondta Zsong a Global Times kínai állami média szerint. 

A jelentések szerint több mint ezer variáns törzs terjed már a világon, melyek közül egyes törzsek - köztük azok, amelyeket először az Egyesült Királyságban, Dél-Afrikában, Brazíliában és legutóbb Indiában fedeztek fel - széles körű aggodalmat keltettek erősebb fertőzőképességük és a védettség megkerülésének lehetősége miatt. Megnyugtatásul Zsong elmondta, hogy Kína fokozza a mutáns törzsek elleni vakcinahatékonyásggal kapcsolatos kutatásokat. 

A szakértők szerint az oltóanyagok hatékonysága általában gyengül a vírusmutánsokkal szemben, de még mindig védik az embereket, és megjegyezték, hogy egy extra adag beadása segíthet megelőzni, hogy a mutáns vírus elkerülje a szervezet immunválaszát. Ahogy a vírus mutálódik, egyes antigénjellemzők megváltozhatnak, és a vakcina által stimulált antitestek gyengébb válaszreakciót eredményezhetnek - értékelte egy immunológus szakértő a Global Timesnak, aki szerint egy szélsőséges, de még mindig lehetséges eset az, hogy a vírus folyamatos mutációjával a végén eltűnik minden olyan antigénjellemző, amely immunitást válthat ki. Ez az a pillanat, amikor új vakcinákra van szükség.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az 50 százalék feletti hatékonyságú oltóanyagokat tartja hatékonynak - mondta Feng Duocsia, a kínai oltóanyagipari szövetség elnöke a Global Timesnak. Feng elmondta, hogy a WHO figyelmeztetést ad ki a világ országainak, ha a vírus jelentős mutációit észleli, és a mutálódott törzs dominánssá válna. Az országok ehhez igazíthatják vakcinafejlesztési tevékenységüket. Feng az új vakcinák előállítása mellett azt is javasolta, hogy az új változatok elleni küzdelem érdekében adjanak emlékeztető oltásokat. Az emlékeztető oltások javítják azok immunitását is, akiknek gyenge az immunválaszuk.

A Sinovac és a Sinopharm a szombati sajtótájékoztatóig még nem reagált Zsong megjegyzéseire. Egy március 28-i sajtótájékoztatón a vállalatok azt mondták, hogy megkezdték a megfelelő törzsek oltóanyag-kutatását. Miközben azt is vizsgálják, hogy a legrégebbi technológiájú elöltvírusos oltóanyagok egyeseknél miért nem alakítanak ki immunválaszt, és ezen segíthet-e egy harmadik dózis. Szerbiában és az Egyesült Arab Emírségekben is tesztelik az antitestválasz hiányának kérdését, előbbi országban már tervezik, hogy egyeseknél egy harmadik ismétlőoltást adnak majd.

Az indiai dupla vírusvariáns esetében szakértők már arra a megállapításra jutottak, hogy az általuk vizsgált Pfizer/BioNTech-féle oltóanyag hatása is gyengült, de elégséges a mutációval szemben. A többi készítmény esetében ezt még vizsgálják.