Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) technikai szakértői április 26-án felülvizsgálják a kínai Sinopharm gyógyszergyártó oltóanyagát a sürgősségi listára való esetleges felvétel céljából, amelyet május 3-án a Sinovac oltás követhet - közölte az ügynökség csütörtökön a Reuters szerint.

Eddig a Pfizer AstraZeneca és a Johnson&Johnson által gyártott Covid-19 vakcinák kerültek fel a WHO-listájára. Ez nem azt jelenti, hogy ezek a készítmények azonnal használhatók, ahogy az ENSZ-szervezet döntött róluk, csak egy ajánlást és összefoglalót készítenek, amely a biztonságosság igazolását és a hatékonyság jóváhagyását jelenti. Az így összegzett adatok segítik az országok szabályozó hatóságait.

A döntés azért is izgalmas, mert a Magyarországon is használt fakcina harmadik fázisú klinikai vizsgálatának eredményeit még nem tették publikussá, valamint maga a gyártó China National Pharmaceutical Group is jelezte, hogy vizsgálják a készítmény hatásosságát, mert több esetben tapasztalták, hogy a második oltás után sem indult meg kellő antitesttermelődés a beoltottaknál, ezért szükséges lehet egy harmadik ráoltás. Szerbia kutatást is végzett a kérdést, mely szerint minden korcsoportot nézve 10 százaléknál fordul ez elő, a 60 évnél idősebbek esetében kicsit magasabb arányban. A WHO engedélyezése segíthet ennek a kérdésnek a tisztázásában is.

A kínai hatóságok a Sinopharm-vakcina hatékonyságát 79 százalékra tették (ez azt mutatja, hogy az oltatlanokhoz képest mekkora eséllyel mutat tüneteket, kerül kórházba vagy hal megy egy beoltott, nem az immunválaszra utal). A Sinovac esetében viszont ez tisztázatlan: a különböző országokban végzett kísérletek különböző hatékonysági arányokat mutattak, amelyek 50% és 83% között mozogtak.