Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Főként az alkatrész-ellátás nehézségei miatt a cseh Skoda autógyár 28 százalékkal kevesebb járművet állított elő 2022 első negyedévében, mint 2021 azonos időszakában - számolt be a Radio Praha.

Még mindig az Ázsiából érkező chipek, illetve az Ukrajnából származó vezetékek hiánya okozza a bajt, ám a Sanghajban kialakult járványhelyzet további gondokat okoz.

Nagy problémát okoz a sanghaji lezárás, ahol a Skodának összeszerelő üzeme van, illetve onnan származik az autókba beépített elektronika egy része - mondta Jaroslav Povšík, a vállalat felügyelőbizottságának tagja a Hosbodarské noviny gazdasági napilapnak.

Povšík nem részletezte, hogy pontosan az autók melyik összetevőjének gyártásával lehet gond, de az t elárulta, hogy volt a vállalatnál egy válságtanácskozás a teendőkről. Egyelőre nem kellett korlátozásokhoz folyamodniuk, de ha nem javul a helyzet Sanghajban, akkor szükség lehet ilyen intézkedésekre.

Bár több hét lezárás után megnyitották a kínai város kikötőjét, egyelőre nem rakodják a hajókat, mert az üzemek nem indultak újra. Ha túl lesznek ezen, akkor várhatóan nagy lökdösődés indul azért, melyikük indíthatja útjára az exportját. Ezután nagyjából 60 napba telik, mire a szállítmányok elérik Európát.

A Skoda az első negyedévben nagyjából annyi autót (18 ezret) szállított a hazai piacára, mint egy évvel korábban, ám a 144 ezer exportált autó harmadával kevesebb a 2021. első negyedévinél. Az utóbbi csökkenésben szerepe van annak, hogy a Volkswagen-csoport az Ukrajna elleni invázió miatt leállította szállításait az orosz piacra. Emellett a cseh gyár lassan visszavonul a kínai piacról, ahol folyamatosan csökkennek eladásai.