A Belgiumban található Balen városában sokat gondolkodott a helyi önkormányzat, hogy mivel is lehetne megakadályozni a bulik környezetében az egyre több gondot okozó rendbontást, azt, hogy a részeg fiatalok nem bírnak magukkal – számolt be videóriportjában a BBC.

Az időközben megszületett Sobercoin nem az alkoholfogyasztásnak szeretne hadat üzenni általánosságban, hanem a túlzott mértékű, súlyos részegséghez vezető italozásnak.

Ezt a bizonyos Sobercoint, vagyis magyarra fordítva józanságérmét három ingyen italra lehet beváltani. Ugyanakkor a kupont csak az kaphatja meg, aki szondába fújva bizonyítja, hogy még nem fogyasztott alkoholt.

A Sobercoin egyik ötletgazdája, Jonas Willems elmondta, korábban sok probléma adódott abból, hogy a fiatalok rosszul lettek a szórakozóhelyek környékén az otthon elfogyasztott olcsó, jellemzően silány minőségű alkoholtól, illetve nem egy verekedés, erőszakos cselekedet, vandalizmus fordult elő szinten a lőre hatására.

Azon túl, hogy a baleni fiatalok még ne illuminált állapotban érkezzenek a szórakozóhelyekre, a Sobercoin-kezdeményezés vállaltan a párbeszéded is szeretné elindítani az ifjúság túlzott alkoholfogyasztásáról. A baleni vezetés nagyon bízik a Sobercoin pozitív hatásaiban.