A mostani 2017-2018-as szezon végével soha nem látott mennyiségben áll majd rendelkezésre búza és kukorica, köszönhetően a vártnál jobb termésátlagoknak - derül a FAO, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete legújabb előrejelzéséből.

A fő gabonafélék nemzetközi piaca a hatalmas készletek miatt kiegyensúlyozott marad. A készletfelhasználási mutató, ami a tartalékok nagyságáról árulkodik, pedig várhatóan eléri az elmúlt 16 év legmagasabb értékét. A FAO élelmiszerár-indexe eközben változatlan maradt januárban, és a tavaly ilyenkori értékéhez képest 3 százalékkal alacsonyabb szinten van.

A szervezet előrejelzése szerint tavaly a megtermelt gabona mennyisége elérte a 2640 millió tonnát, ez 1,3 százalékkal túltesz a 2016-os rekordértéken is.

A szemestakarmányok termelésének növekedése, kiemelten a kukorica az EU-ban, Mexikóban és Kínában, nagyban hozzájárult ahhoz, hogy 13,5 millió tonnával felfelé kellett korrigálni a decemberi értéket. Búzából is többet arattak 2017-ben, főleg Kanadában és Oroszországban, illetve rizsből is, Kínában.

A FAO emellett a gabonafelhasználás növekedését is valószínűsíti, főként a szemestakarmányok iránti kereslet miatt (EU, Brazília, Kína, Mexikó).

Összességében nem volt elmozdulás az alapvető élelmiszerek nemzetközi árindexében. Bár drágultak a főbb gabonafélék és a pálmaolaj, ezt ellensúlyozta a cukor, vaj és sajt iránti csökkenő kereslet. Hiába a bőséges kínálat, a gabonárakat az időjárás és a gyengébb amerikai dollár körüli aggodalmak 6 százalékkal feljebb nyomták.

A növényi olajok árindexe szinte változatlan maradt, ahogy a pálmaolaj mérsékelt drágulását ellentételezte a napraforgó és a repce árcsökkenése.

A FAO tejtermék-árindexe 2,4 százalékkal alacsonyabban zárt januárban az előző hónaphoz képest. Hiába adtak többet a tejporért a nemzetközi kereskedelemben, ha alacsony volt az érdeklődés a vaj és sajt iránt, illetve az északi félgömb országai is jelentős készletekkel jelentek meg a piacon.

A cukorárak pedig az 1,6 százalékos csökkenés nyomán már több mint 30 százalékkal járnak alacsonyabban, mint egy évvel ezelőtt.

Fotó forrása: Shutterstock