A rendkívüli állapot kihirdetése azt jelenti, hogy Hawaii jelentős szövetségi anyagi segítségre számíthat. David Ige, az állam kormányzója szerda este kérte az elnököt erre a döntésre - írta az MTI.

A hurrikán - a meteorológusok előrejelzéseivel ellentétben - csütörtökön helyi idő szerint a reggeli órákban még nem ért partot, hanem óránként 215 kilométeres sebességgel Oahu szigete felé tart. Oahun van Hawaii fővárosa, Honolulu.

QP | Quality Placement

A szakemberek szerint a lassan mozgó Lane jelenleg 4-es erősségű hurrikán, előrejelzések szerint vagy csütörtök este, vagy péntek hajnalban ér partot, Honolulunál.

Csütörtöktől négy szigeten - a Nagy Szigeten, Mauin, Oahun és Kauain - már zárva tartanak az állami hivatalok és az oktatási intézmények, a helybelieket szerdán a kormányzó felkérte, hogy csütörtöktől ne hagyják el otthonaikat. Csütörtök reggeltől megnyíltak a menedékhelyek is.

A katasztrófa-elhárítási hivatal (Fema) helyi vezetője, Tom Travis szerda este sajtótájékoztatón közölte: arra számítanak, hogy a heves esőzések nyomán áradások és földcsuszamlások alakulnak ki. A legrosszabbra készülünk, és a legjobbakban reménykedünk - fogalmazott a szakember.

A Lane Hawaii története legerősebb viharának ígérkezik. A Csendes-óceánnak ebben a térségében - amióta a hurrikánok erősségét mérik - hat ötös erősségű hurrikán söpört végig. A Hawaii szigeteken utoljára 1992-ben az Iniki nevű 4-es erősségű hurrikán pusztított, csaknem három és fél milliárd dolláros anyagi kárt okozva.

A kép forrása: Pixabay.