Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hrisztosz Sztilianidisz humanitárius segítségnyújtásért felelős uniós biztos arról számolt be, hogy emellett 2019-re és 2020-ra 3,4 milliárd dollárnyi felajánlás érkezett a rendezvényen, amelyen több mint nyolcvan ország és számos civil szervezet képviselői vettek részt.

Mark Lowcock, az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatalának (OCHA) vezetője "jó kezdetnek" nevezte az összeget, azonban az Oxfam nemzetközi segélyszervezet szerint ez "tragikusan" kevés.

Korábbi közléseik szerint a szervezők legalább 6 milliárd dollárt szerettek volna gyűjteni a konfliktus áldozatainak megsegítésére, amihez az ENSZ adatai szerint csak idén nagyjából 9 milliárd dollárra lenne szükség.

Lowcock kedden abbéli reményének adott hangot, hogy 8 milliárd dollárnyi felajánlás összejön a konferencián. Mint mondta, erre nagy szükség lenne, mert pénzhiány miatt több humanitárius program jövője is veszélybe került.

Németország egymilliárd euró (1,2 milliárd dollár) folyósítását ígérte humanitárius segítségnyújtásra, berlini közlés szerint ráadásul ezt még további 300 millió euróval egészíthetik ki az év második felében. Az Európai Unió 680 millió dollárt ajánlott fel, Nagy-Britannia pedig 630 millió dollárt az idei és 420 milliót a jövő évre. Sajtójelentések szerint több fontos ország, köztük az Egyesült Államok a folyamatban lévő hazai költségvetési viták miatt nem tudott egyelőre felajánlást tenni.

A harcok miatt legalább 6,1 millió ember kényszerült lakóhelye elhagyására Szírián belül, több mint ötmillióan pedig az ország határain kívül kerestek menedéket. A maradók közül 13 millióan humanitárius segítségre szorulnak a világszervezet adatai szerint.

Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő arra szólította fel a szíriai elnök legfőbb külföldi támogatóinak számító Oroszországot és Iránt, hogy gyakoroljanak nyomást Damaszkuszra a béketárgyalások felújítása, az immár nyolcadik éve tartó polgárháború lezárása érdekében.

A főképviselő nagy eredménynek nevezte, hogy ennyi szereplőt sikerült tárgyalóasztalhoz ültetni, és miközben a nézetkülönbségek nem szűntek meg, két-három ügyben is sikerült közös nevezőre jutni, például az ENSZ égisze alatt zajló politikai rendezési folyamat újraindításának szükségességében mindenki egyetértett.

Az orosz delegáció vezetője ugyanakkor kifogásolta, hogy a konferenciára nem hívták meg a szíriai kormány képviselőit.

A legnagyobb nemzetközi donoroknak az Európai Unió és tagállamai számítanak. Németország 2012 óta 4,5 milliárd euró támogatást nyújtott a konfliktus áldozatainak megsegítésére.

A kép forrása: AFP Photo/Maria Antonova.