Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az idén szeptemberben forgalomba került új ötfontos okoz fejfájást az angol jegybanknak (Bank of England - BoE). A műanyagból (polimerből) készült - egyébként a bankjegy-világbajnokságra is benevezett - új bankjegy összetevői között marhafaggyú is van, ami nem tetszést keltett a vegetáriánus és vegán életmódot folytatók, valamint a marhahús-feldolgozásból származó termékeket hagyományosan elutasító indiai közösségek körében. A héten petíció is indult az ötfontos gyártási technológiájának megváltoztatására. Az online felhívást csütörtökig több mint 110 ezren írták alá.

A BoE tiszteletben tartja és rendkívül komolyan veszi az ötfontos marhafaggyú-tartalma miatt egyes közösségekben felmerült aggályokat, s felvette a kapcsolatot a bankjegy alapanyagát szállító céggel, amely máris "intenzíven dolgozik" a megoldáson. Az angol jegybank keresi a megoldást arra, hogy az új ötfontos bankó alapanyagai közül elhagyni az állati zsiradékot.

Műanyag vs. papír

Az új típusú bankó jóval tartósabb a jelenlegi papírpénzeknél, szakértők szerint akár öt évig is használható állapotban marad, nehezebben hamisítható, emellett vízálló jellege miatt akkor sem megy tönkre, ha véletlenül kimossák.

Bár a műanyag bankjegyek valóban jóval tartósabbak a papíralapú társaiknál, azért vannak hátrányai. Nehezebben lehet összehajtani őket, ha nedvesek lesznek, akkor könnyebben összetapadnak, ami a készpénzkezelésnél problémát jelent. A műanyag bankjegyek - a bankjegyeket gyártó MNB-tulajdonban lévő Pénzjegynyomda Zrt. összeállítása szerint -  speciális gyártói, nyomdatechnikai hátteret igényelnek, ezért csak szűk körben terjedtek el (Ausztráliában, Kanadában vagy a szomszédos Romániában, amelynek korábban nem volt saját bankjegygyártása).

A Magyarországhoz hasonló méretű és saját bankjegygyártási kultúrával rendelkező országokban egy ilyen váltás rendkívül költséges és kockázatos lenne. A nemzetközi tapasztalatok szerint pedig a hamisítás elleni hatékony védelem és a tartósság a papíralapú bankjegyekkel is biztosítható. Ezzel magyarázható, hogy Magyarország a most folyó bankjegycsere során marad a papíralapú technológiánál.