Az idén szeptemberben forgalomba került új ötfontos okoz fejfájást az angol jegybanknak (Bank of England - BoE). A műanyagból (polimerből) készült - egyébként a bankjegy-világbajnokságra is benevezett - új bankjegy összetevői között marhafaggyú is van, ami nem tetszést keltett a vegetáriánus és vegán életmódot folytatók, valamint a marhahús-feldolgozásból származó termékeket hagyományosan elutasító indiai közösségek körében. A héten petíció is indult az ötfontos gyártási technológiájának megváltoztatására. Az online felhívást csütörtökig több mint 110 ezren írták alá.

A BoE tiszteletben tartja és rendkívül komolyan veszi az ötfontos marhafaggyú-tartalma miatt egyes közösségekben felmerült aggályokat, s felvette a kapcsolatot a bankjegy alapanyagát szállító céggel, amely máris "intenzíven dolgozik" a megoldáson. Az angol jegybank keresi a megoldást arra, hogy az új ötfontos bankó alapanyagai közül elhagyni az állati zsiradékot.

Műanyag vs. papír

Az új típusú bankó jóval tartósabb a jelenlegi papírpénzeknél, szakértők szerint akár öt évig is használható állapotban marad, nehezebben hamisítható, emellett vízálló jellege miatt akkor sem megy tönkre, ha véletlenül kimossák.

Bár a műanyag bankjegyek valóban jóval tartósabbak a papíralapú társaiknál, azért vannak hátrányai. Nehezebben lehet összehajtani őket, ha nedvesek lesznek, akkor könnyebben összetapadnak, ami a készpénzkezelésnél problémát jelent. A műanyag bankjegyek - a bankjegyeket gyártó MNB-tulajdonban lévő Pénzjegynyomda Zrt. összeállítása szerint -  speciális gyártói, nyomdatechnikai hátteret igényelnek, ezért csak szűk körben terjedtek el (Ausztráliában, Kanadában vagy a szomszédos Romániában, amelynek korábban nem volt saját bankjegygyártása).

A Magyarországhoz hasonló méretű és saját bankjegygyártási kultúrával rendelkező országokban egy ilyen váltás rendkívül költséges és kockázatos lenne. A nemzetközi tapasztalatok szerint pedig a hamisítás elleni hatékony védelem és a tartósság a papíralapú bankjegyekkel is biztosítható. Ezzel magyarázható, hogy Magyarország a most folyó bankjegycsere során marad a papíralapú technológiánál.