A hétvégi referendumon a szavazók 50,3 százaléka voksolt arra, hogy Svájc állítsa vissza az EU-tagokkal szembeni bevándorlási kvótarendszert. A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő szerdai elemzése szerint máris az EU részéről várható ellenlépések lehetőségére utal, hogy a héten felfüggesztették a svájci közmű-szolgáltatási rendszer EU-piaci integrációjáról folytatott tárgyalásokat. Ha az EU megtorló lépései érzékelhető negatív változásokat eredményeznek a Svájccal fennálló jelenlegi egyezményrendszerben, az hatással lehet Svájc mint szuverén adós, valamint a svájci bankok és vállalatok adósprofiljára - áll az elemzésben.

A hitelminősítő szerint a legnagyobb makrogazdasági károkat az okozhatja, ha szűkül a svájci bankok és vállalatok hozzáférése az EU-piacokhoz, bár hozzáteszik: a cég alapeseti előrejelzésében ez a fejlemény nem szerepel. Kiemelik ugyanakkor, hogy a svájci export 55 százalékát az uniós piacok vették fel tavaly, így ha az ország a jövőben csak korlátozottan férne hozzá az EU egységes piacához, az hatást gyakorolna a svájci gazdaság növekedési kilátásaira. A Fitch Ratings közölte: várakozása szerint a svájci gazdaság növekedési üteme az idén 2,1 százalékra gyorsul, és ebben része lesz az EU-ban kezdődött gazdasági kilábalásnak.

Az EU-hoz fűződő viszony bizonytalanná válása hosszú távú beruházási tervek végrehajtásának halasztásához is vezethet. A bevándorlási kvótarendszer visszaállítása valószínűleg a magánszektorbeli fogyasztást is gyengítené, márpedig Svájcot a hazai kereslet segítette át a globális pénzügyi válságon és az euróövezet válságain - hangsúlyozza a Fitch Ratings.

A hitelminősítő szerint a kvótarendszer visszaállítása negatív lenne a magasan képzett külföldi munkaerőtől függő svájci vállalatok, például a gyógyszeripari cégek számára is, ami közép- és hosszú távon szintén csökkentheti Svájc gazdasági növekedési potenciálját.

Kevesebb bevándorló, kisebb növekedés

Hasonló megállapításokra jutottak szerdai elemzésükben a Commerzbank közgazdászai is. A bankcsoport szakértői Londonban ismertetett helyzetértékelésükben közölték: számításaik szerint ha a lakossághoz mért nettó bevándorlás a jelenlegi évi 1 százalékról 0,3 százalékra csökken, az háromnegyed százalékponttal csökkentheti a svájci gazdaság potenciális növekedési ütemét, tekintettel arra, hogy a külföldi munkavállalók termelékenysége nem marad el sokkal a svájci állampolgárokétól.

A Commerzbank kimutatása szerint az elmúlt években Svájcban letelepült bevándorlók 45 százalékának volt felsőfokú végzettsége, miközben a hazai munkaerőn belül ez az arány 37 százalék körüli. A svájci lakosság már most sem tudja ellátni a gazdaság munkaerőigényét, mivel a hazai munkaerő csaknem teljesen le van kötve: a munkanélküliségi ráta alig 3,2 százalék - áll a Commerzbank szerdai elemzésében.