Kezdenek körvonalazódni a norvég-lengyel gázösszeköttetés költségei, miután a dán Energinet.dk bemutatta becsléseit, amelyhez csatolta a Gaz-System kiadásait, továbbá jelezte a járulékos költségeket, például a lengyelországi szállítások tarifáinak növekedését - írta az onet.pl.

A dán becslések szerint a Baltic Pipe névre keresztelt csőkígyó építésének költsége - a norvég Europipe II-höz való csatlakozástól az Északi-tengert keresztezve a lengyelországi fogadóállomásig 2,06 milliárd euró lesz. Ez valamivel több, mint amiről, varsói kormány energetikai infrastrukturális kormánymegbízottja, Piotr Naimski nyilatkozott. Naimski 1,7 milliárdra becsülte a kiadásokat.

A dánok szerint az Energinet.dk 744-968 milliót, a Gaz-System 841-1,093 milliárd eurót fektethet be. A lengyel működtető (CAPEX) beruházási költségeit 874 millió euróra saccolják. Ebben benne van a Balti-tenger fenekén épülő gázvezeték ára: 442 millió euró, illetve a lengyel gázrendszer átépítése: 342 millió euró.

A szállítási tarifákra nyilván hatással lesznek ezek a beruházási költségek. A Gaz-System ma átlag 2,16 eurót kér egy megawattóra energiatartalmú gáz küldéséért. 2023-ban - a Baltic Pipe üzembe állítása után - az átlagár 2,72 euró lehet.