A Deloitte tanácsadó cég Lengyelországot, Olaszországot, Németországot, Oroszországot, Nagy Britanniát, Hollandiát, Belgiumot, Görögországot, Spanyolországot, valamint Portugáliát vizsgálata, hogy kiderítse, mennyit költenek az év végi ünnepek alatt az emberek - adta hírül a Business Insider Polska.

Kiderült, hogy a lengyelek kiadásai nőnek a legjobban az egy évvel ezelőttihez képest. Az idei várható költség 1200 zloty (90 ezer forint), azaz 272 euró lesz. Ez 5,8 százalékkal több, mint 2017-ben. Úgy tervezik, hogy az ajándékokra 532 zloty, az élelmiszerekre 511 zloty, családi, rokoni, baráti összejövetelekre 125 zloty fog elmenni.

A vizsgált országokban átlag 377,4 eurót akarnak az ünnepi kiadásokra költeni az emberek, a legtöbbet a britek (587 eurót) és a spanyolok (495 eurót).

A lengyelek idén is elsősorban kozmetikumokra és parfümökre számítanak a karácsonyfa alatt, aztán édességekre és meglepő módon könyvekre. Fontos helyen szerepel a pénzes boríték is. A többség csak decemberben kezd vásárolni, de egyre fontosabb a fekete péntek. A lengyelek kiadásaik 44 százalékát már az interneten költik el: ebből a szempontból a harmadik helyen állnak a németek és a britek mögött.