Már nem vár a csillagos eget ostromló, hordónként 130 dolláros olajárat az idei harmadik negyedévre a J.P. Morgan bank, csupán 100 dollár/hordóra számít, miután az International Energy Agency (IEA), az OECD országok energetikai szakmai szervezete tegnap bejelentette, hogy a következő hónapban a kínálat élénkítése érdekében 60 millió hordó olajat dob a piacra készleteiből. A Goldman Sachs, az árupiaci termékek kereskedésének egyik legbefolyásosabb szereplője, 105-107 dollár/hordós olajárat jósol a jövő hónap végére. Ez 10-12 dollárral alacsonyabb a pénzintézet korábbi előrejelzésénél.

Indoklásukban mint a J.P. Morgan, mind a Goldman szakértői arra hivatkoznak, hogy 60 millió hordó olaj értékesítése harminc nap alatt jelentős kínálatnövekedést jelent, aminek érezhető áresést kell hoznia. Az IEA egyébként fennállásának történetében most nyúl hozzá harmadszor tartalékaihoz, miután az OPEC hónap eleji ülése előtt hiába sürgette az olajexportáló országokat, hogy növeljék az energiahordozó világpiaci kínálatát. Az akciónak kisebb hatása lesz a jövő évi árakra, mivel a piacra dobott készleteket pótolni kell, és kérdés, mikor döntenek az IEA tagországai a kiürült tartályok feltöltése mellett. A Goldman úgy látja, hogy a beavatkozás jövőre már csak 5-7 dolláros hatással lehet a hordónkénti olajárra. A J.P. Morgan ugyanakkor felhívja a figyelmet arra is, hogy az olajellátás javítása serkenti a világgazdaság növekedését is, ami viszont visszahathat a keresletre, s ezzel az árakra.

A J.P Morgan most olyan olajárakra számít, mint a líbiai polgárháború kitörése, s ennek nyomán az észak-afrikai ország olajexportjának elapadása előtt. Az IEA gyakorlatilag átvette az OPEC helyét a piaci kínálat csúcsán lévő olajmennyiség szállításában, amivel jelentős hatást gyakorol a fekete arany árára. Mivel az USA adja a szervezet rendelkezésére álló olajkészlet legnagyobb részét, ezzel lényegében Amerika befolyása nőtt az olajárakra. Nem véletlen, hogy bár hírek szerint hónapok óta napirenden volt a készletek megnyitásának lehetősége, ám Barack Obama elnök a döntés előtt konzultálni akart erről a többi nagy olajfogyasztó ország és az OPEC vezetőivel.

A Goldman az elmúlt hónapokban kacskaringós utat járt be előrejelzéseiben. A hosszú távon drágulást jósló bank szakértői áprilisban váratlanul kijelentették, hogy a spekuláció elmozdította az olajárat a fundamentális piaci helyzettől. Miután májusban valóban csökkentek az árak, a Goldman úgy látta a nagy korrekció jó lehetőséget kínál a vásárlásra, azaz visszatér a drágulás. A bank most úgy véli, hogy a következő három hónapban 117 dollárt kell majd fizetni a londoni Brent kőolaj hordójáért, az év végére 120 dollárra megy fel az ár, 2012-ben pedig 130 dollár/hordó várható. A Goldman szerint a következő években megdőlhet a 2008 nyarán elért 147 dollár/hordós olajárvilágcsúcs, mivel 2012-ben a növekvő kereslet egyszerűen kimerítheti az OPEC tartalék kitermelési kapacitásait.

Abban, hogy végül az IEA lépett szerepet játszhatott az OPEC vezetőinek elmúlt időszakban kialakult álláspontja is. Szerintük ugyanis nem a szűkös kínálat miatt szaladt magasra az olajár, hanem a spekulációs kereslet miatt. A felhasználó országokban elszabaduló üzemanyagárak pedig inkább az adott országban alkalmazott magas adóknak köszönhető, semmint az olaj árának. Min Abdalla Salem Badri, az OPEC főtitkára nemrég kifejtette, tarthatatlan az állapot, hogy a felhasználó országok vezetői a szervezettől várják a megoldást a magas olajárra, miközben nekik több bevételük keletkezik az üzemanyagok forgalmazásából a kivetett adókon keresztül, mint az olajtermelő országoknak. Ráadásul az amerikai és az európai hatóságok feladata lenne, hogy megfelelőbben szabályozzák árupiacaikat, hogy ne alakulhasson ki az olajpiacon spekuláció hajtotta buborék. Példaként említette, hogy néhány hete az olaj emelkedésére játszó nyitott határidős pozíciók nagysága elérte a világ napi olajkitermelésének 35-szörösét.

Az olaj árfolyama hevesen reagált a hírekre, a Brent típusú olaj árfolyama 3 hónapos mélypontjának közelébe esett a tegnapi kereskedés során. Ezzel az árfolyam végérvényesen letörni látszik hónapok óta kiépített emelkedő trendjét, alulról a 200 napos mozgóátlag szolgálhat számára támaszul. Ugyanakkor ha a frissen kialakult mélypont is elesne, akár további jelentős áresés is elképzelhető lenne technikai alapon, hiszen ezzel egy trendfordító fej vállak alakzatot érvényesítene az árfolyam, ami akár 90 dollár körüli árat is eredményezhetne középtávon.

 

 

A grafikon a Markers grafikonrajzoló program segítségével készült.