A lengyelek hatalmas örömmel vették tudomásul, hogy ismét hotelekben alhatnak, vagy éttermek kertjeiben, teraszán fogyaszthatják el ebédjüket, vacsorájukat. Ugyanakkor sokan nem engedhetik meg magukat a szigorítások alól felszabadított lehetőségeket, miután túl drága lett nekik ez a kikapcsolódás - derült ki az onet.pl körképéből. Ez különösen igaz a tengerpartra.

A vendégek nagy része nem titkolja felháborodását amiatt, hogy egy tengerparti helyen 140 zlotyba (11 200 forint) kerül egy menü egy étteremben. Egy csésze teáért – a lengyelek a nap minden órájában, szinte mindenhez teát fogyasztanak – hét zlotyt (560 forint) kell fizetni a legtöbb helyen. Nem értik, mennyit akarnak keresni a gasztronómiában gazdálkodók, akik viszont azt mondják: nekünk az embereken kell keresni, nem dolgozhatunk csak a költségek megtérítéséért.

A koronavírus-járvány és a hosszan tartó leállások okozta veszteségeket igyekeznek behozni a cégek, ami azokra is igaz, amelyek ellátják nyersanyagokkal a vendéglátó helyeket, ám a sokkoló árak bumeránghatással járhatnak.

A lengyelek már most szinte minden helyet lefoglaltak előre a nyárra, de számos olyan turista lesz, akinek meg kell gondolnia magát az eget verő árak miatt és kénytelen lesz lemondani a foglalását.