A szerbiai rendőrség a belügyminisztérium helikopteres egységével közösen hétfőn megkezdte a közlekedési szabályok betartásának ellenőrzését helikopterekről - írja a vajdasági Szabad Magyar Szó.

A szabálysértéseket – erőszakos vezetést, sebességkorlátozás túllépését, telt vonalon való előzést figyelik majd a levegőből, de csak havonta négy alkalommal.

Ivica Stanković, a Belügyminisztérium közlekedési igazgatóságának szakembere a Szerbiai Rádió és Televíziónak azt mondta, elsősorban azokat az útvonalakat figyelik majd, ahol a legtöbb halálos közlekedési baleset szokott történni. A belügy szerint sok előnye van a levegőből történő megfigyelésnek, mert ezek a szabálysértések olyanok, amelyeket egyébként nehéz követni.

A megfigyelés úgy történik majd, hogy a helikopterben ülő személyzet a  dokumentálja a szabálysértést, majd felveszi a kapcsolatot a földön szolgálatban lévő rendőrséggel, aki átveszi az ügyet és azonosítja a szabálysértőt. A helikopteren készült videóanyagot a bíróságon bizonyítékként használják fel.