Oroszország alaposan meglepte a világ repülőgépiparát azzal, hogy bejelentette: sikeresen tesztelte új középhatótávolságú utasszállító repülőgépét - adta hírül a CNBC. Az MC-21-300 néven futó típust az Irkut vállalat fejleszti, amely része az állami tulajdonú United Aircraft Corporationnak. Ez utóbbi vállalatban egyesítették a teljes orosz repülőgépipart.

Az új gép egyelőre szerény repülést hatott végre: 30 percen át körözött 1000 méter magasan mindössze 300 kilométer/órás sebességgel. Az MC-21-300-at úgy tervezték, hogy 163-211 utas szállítására legyen képes maximum 6000 kilométeres hatótávolsággal. Ezzel a Boeing 737-es és az Airbus 320-as versenytársa lehet - ezek a polgári repülés "öszvérei", azaz legnagyobb számban, leggyakrabban használt repülőgéptípusai.

Az Irkut vezetősége úgy becsli, hogy az ilyen nagyságrendű gépekből 15 ezer darabot fognak vásárolni a légitársaságok a következő 20 évben.

Szerintük jobb

A cég állítása szerint gépük felülmúlja riválisait. Sárkányszerkezetében rengeteg könnyű, de strapabíró kompozit anyagot használtak, új generációs hajtóműve, kevesebbet fogyaszt, halkabb és kevésbé szennyezi a levegőt, mint elődei. Az MC-21-300 üzemeltetése mindezeknek köszönhetően becsléseik szerint 12-15 százalékkal olcsóbb lesz a hozzá hasonló gépek költségeinél.

A fejlesztés költségeit az orosz média 164 milliárd rubelre (820 milliárd forint közel két 4-es metró ára)) tette 2014-ben, bár azóta csúszott az első gépek szállításának határideje. Az Irkut magabiztosan azt állítja, hogy 175 gépre van határozott megrendezése, ami elegendő munkát ad a cég kapacitásának lekötésére a következő években.