Az amszterdami Pularis BV 97 millió złotyért (7,66 milliárd forint) 40 százalékos tulajdonrészt vásárolt a lengyel Gremi Media vállalatban, amelynek két legismertebb kiadványa a Rzeczpospolita, az ország második legnagyobb bulvár napilapja és a Parkiet üzleti és pénzügyi újság – adta hírül a Notes from Poland. Ez a harmadik médiaüzlet, amelyben részt vesz a magyar-amerikai üzletember támogatását élvező Media Development Insvestment Fund (MDIF).

A Pluralist novemberben hozta létre európai médiavállalatok egy csoportja azzal a céllal, hogy támogassa a média sokoldalúságát Európa-szerte. Részvényesei között a legnagyobbak a független pluralista King Baudouin Foundation, 28,46 százalékos tulajdoni hányaddal, a Mediahuis lapkiadó, 25,39 százalékkal és a Soros Economic Development Fund 17,41 százalékkal. A szervezetet az MDIF menedzseli, amely maga is rendelkezik 2,02 százaléknyi tulajdonnal az új portékában.

Az MDIF, amelyet mások mellett Soros zászlóshajója, az Open Society Foundations is finanszíroz, korábban befektetett Lengyelországban a Radio Zetbe és az Agorába. Az utóbbi adja ki a Gazeta Wyborczát, az ország legnagyobb nem bulvár napilapját, amely erős bírálója a jelenlegi radikális jobboldali kormánynak. A Pluralis sem tétlenkedett: ez a második régiós befektetése, miután nemrégiben 34 százalékos tulajdonrészt szerzett a szlovák Petit Pressben.

A lengyel szerzemény, a Gremi többségi tulajdonosa a KCI, amely két további vállalat kezében van. Ezek Grzegorz Hajdarowicz lengyel üzletember tulajdonában vannak. Hajdarowicz „erős és megbízható” partnernek tarja a nyugati befektetőt. Úgy véli, hogy a Pluralis segítségével még vonzóbb tartalmakat tálalhatnak olvasóik elé, amelyeket könnyebben, gyorsabban elérnek majd. Egyébként úgy véli, hogy a lengyel médiára egyre nagyobb nyomást gyakorol a politika.