Az európai monetáris unió összeomlása nem pusztán Európában, hanem az egész világon katasztrofális hatásokkal járna - borzolta hallgatósága idejeit Soros György magyar származású üzletember a dél-indiai Hyderabadban tartott előadásán. A közös európai valuta válsága veszélyezteti az Európai Unió politikai kohézióját - idézte a pénzügyi befektető gurunak tartott szakembert a helyi újságok és az internetes portálok tudósításai alapján a Reuters.

Ha az euró összeomlana, az magával rántaná az EU-t, azaz az unió is szétesne, ami óriási válságot robbantana ki a világ pénzügyi rendszerében. Az eurózóna válsága sokkal komolyabb, sokkal veszélyesebb, mint a 2008-2009-es pénzügyi krízis volt - véli Soros.

Több megszorítás kell!

Rövid távon néhány eurótagországban további rendkívüli intézkedésekre lehet szükség, mert továbbra sincs egyensúly az adós és a hitelező országok között - magyarázta az üzletember az indiai város business schooljában összegyűlt hallgatóságnak.

Sajnos az övezet tagországai még nem oldották meg az akut pénzügyi válságot sem - nem hogy hosszabb távú válaszokat találtak volna -, ami a helyzet további romlásához vezethet. Egyelőre egyáltalán nem biztos, hogy végül lesz megoldása s válságnak - festett sötét képet a jövőről Soros György.