A sikeres devizapiaci spekulációiról ismert Soros György - csatlakozva Bill Grosshoz, a világ legnagyobb kötvényalapja, a Pimco társelnökéhez - a jen gyengítésének súlyos veszélyeire figyelmeztet. Ha piaci szereplők a Bank of Japan (BoJ) szilárd elkötelezettségét látva arra a következtetésre jutnak, hogy a jen gyengülő pályára állt, akkor külföldi devizára akarják majd váltani pénzüket, ami a japán deviza lefelé csorgását lavinává erősítheti - fogalmazott a CNBC-nek nyilatkozva. A BoJ döntéshozói olyasvalamibe kezdtek bele, amit lehet, hogy nem tudnak majd megállítani.

A japán jegybank tegnap jelentette be, hogy a korábbi duplájára, 7,5 ezer milliárd jenre (77,8 milliárd dollár) emeli havi kötvényvásárlásait. A BoJ célja a defláció megfordítása, kétszázalékos infláció kiprovokálása. A japán deviza 18 százalékkal gyengült az elmúlt hat hónapban pusztán azért, mert a piac éppen ilyen monetáris politikát várt a decemberi kormányváltás, illetve a jegybank élén nemrégiben történt változás után. Csak a malajziai és a venezuelai deviza szerepelt gyengébben a jennél. Ma reggel egyébként nem folytatódott a folyamat, 96,36 jen/dollár körül alakul az árfolyam. Tegnap 97,19-cel 2009 augusztusa óta nem látott szintre erősödött a dollár.

Gross más gondot lát a jen gyengítésével. Szerinte ahhoz, hogy beinduljon a pénzromlás, majd az infláció megközelítse a két százalékot, sokkal nagyobb leértékelődésre lenne szükség - fejtegette a Bloomberg televíziós csatornáján. Ezt azonban nem nyelné a le a világ többi fejlett országa, azaz a G7 nyomást gyakorolna a tokiói vezetésre, hogy fejezze be a japán gazdaságot a többi hat ország gazdaságával előnybe hozó devizapolitikáját.