Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elmúlt hetekben arról szóltak a hírek, hogy Soros György milliárdos üzletember az Apple részvényeiből és aranyból vásárolt be, így elkerülhette az érdeklődők figyelmét, hogy eközben egy olyan további üzletbe is belefogott, amin elgondolkodhatnak - írja a MarketWatch. A Soros Fund Management az S&P-500 EFT-re (SPY), azaz az S&P-500 indexben reprezentált részvényeket a lehető legszorosabban követő alapra kötött úgynevezett put opciós ügyleteket. Ezek azt jelentik, hogy a vásárló egy meghatározott nagyságú eszközt meghatározott áron, meghatározott időben akar értékesíteni, azaz általában arra játszik, hogy az megvásárolt eszköz ára esni fog.

Jelen esetben arról van szó, hogy Soros a tőzsdeindex csökkenésére számíthat - vélik a Bullion Baron és a Whalewisdom tőzsdei internetes site-ok. A Baron felhívja a figyelmet arra, hogy a SPY-re felvett put pozíciók az alap teljes értékéhez képest 1,28 százalékról 4,79 százalékra emelkedtek az első negyedévben, majd 13,54 százalékra a másodikban, azaz kétszer is megháromszorozódtak. Mindez nem jelenti azt, hogy könnyű lenne lekövetni Soros üzletét.

Mennyiért, mikor?

A Baron kiemeli, hogy nem tudjuk pontosan, milyen árszerkezettel és milyen időpontokkal kötötte meg összetett határidős üzletét a tőzsdeguru. Ugyanakkor az üzletember legutóbbi hasonló lépése alapján jó okunk lehet feltételezni, hogy valami nagy dobásra készülhet.

A legutóbbi alkalom, amikor a Soros alapja nagy összegben kötött put üzleteket az SPY-ra 2011. június 30. volt. Az ezt követő hat-hét hétben júliusban és augusztusba az S&P-500 index 15 százalékot meghaladó zuhanást produkált. Ez alatt az időszak alatt Soros jelentősen csökkentette pozícióit. Az akkori vásárlás ugyanakkor kevesebb mint fele volt a mostaninak, ami a Baron következtetése szerint azt jelentheti, hogy a tőzsdeguru most nagyobb zuhanásra számíthat.

Az S&P-500 2,4 százalékkal hízott a második negyedévben annak ellenére, hogy júniusban átment egy hullámvölgyön, miután a Fed célzásokat tett monetáris enyhítése visszavonására. A mutató azóta is felfelé tart, igaz, Soros nemrégiben elismételte a régi szabályt, miszerint pénzt csinálni nem azzal lehet, hogy a nyilvánvalóra játszunk, hanem azzal, hogy a váratlanra tesszük a tétjeinket.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!