Hiába hirdették meg a rendkívüli állapotot Franciaországban, tegnap este ismét le tudtak csapni a terroristák. A nemzeti ünnep miatt a tengerparton gyülekező tömegbe egy kamionnal hajtott bele az elkövető és a híradások szerint két kilométeren át gázolta (és egyes szemtanúk szerint fegyverrel lőtte) az embereket.

A legfrissebb hírek szerint legalább 84 halálos áldozat van, de ez a szám sajnos tovább növekedhet, mivel több tucat súlyos sérültet ápolnak még most is a kórházakban. Időközben a Reuters a rendőrségi forrásokra hivatkozva jelentette, hogy az elkövető egy 31 éves, Tunéziában született francia férfi volt, aki a helyszínen lelőttek a biztonsági erők. Ezzel valószínűleg egy nagyobb vérengzést sikerült megakadályozniuk, hiszen a teherautóban további fegyvereket, gránátokat is találtak.

Ez már támadássorozat

Bár a francia miniszterelnök, Manuel Vallis nemrég épp azt mondta a parlamentben, hogy 2015 januárja, azaz a Charlie Hebdo elleni támadás óta számos terrorakciót sikerült meghiúsítani, a francia hatóságnak az utóbbi 18 hónapban igen sok dolga volt: a tegnapi immár a hetedik terrortámadás volt ezen időszak alatt az országban - olvasható a Bloomberg összeállításában. Az akciók súlyosságát jól mutatja, hogy ezek során közel 230 ember vesztette életét és több százan sebesültek meg.

  • 2015. január 7-9. - Ez volt az első komolyabb támadás, mely nemcsak a Charlie Hebdo szerkesztőségét érintette, hanem többet közt egy kóser boltot is. A párizsi akcióban 17-en vesztették életüket.
  • 2015. február 3. - Egy férfi egy katonák által védett zsidó közösséget támadott meg Nizza központjában. Számos katonát megkéseltek, de itt szerencsére senki sem halt meg.
  • 2015. június 26. - Egy embert lefejeztek, kettő másikat pedig megsebesítettek, amikor Lyonban megtámadtak egy vegyi üzemet. A fejet végül a gyár bejáratánál helyezték el, ahova arab nyelvű feliratot is elhelyeztek. Az elkövető ezután behajtott az üzem területére és több gázpalackot is felrobbantott.
  • 2015. augusztus 21. - Az Amszterdamból Párizsba tartó vonaton egy terrorista lövöldözni kezdett, három embert is megsebesítve. Hogy nem lett nagyobb tragédia, kizárólag annak köszönhető, hogy néhány amerikai katona szabadsága alatt éppen a vonaton tartózkodott és meghallották, ahogy az elkövető megtölti fegyvereit a vonat wc-jében.
  • 2015. november 13. - A legszörnyűbb támadás: az összehangolt akcióban, mely során többek közt egy koncerten, több étteremben és az utcán is lövöldöztek, 130 halottat hagytak hátra a terroristák Párizsban.
  • 2016. június 13. - A Párizstól nem messze található Yvelinesban egy késsel felfegyverkezett férfi a helyi rendőrkapitányt és annak feleségét ölte meg, mielőtt a hatóságok lelőtték volna.
  • 2016. július 14.- Kamionnal hajtottak a nemzeti ünnepet ünneplők közé Nizzában, legkevesebb 84 halott.

Bár az eredeti tervek szerint július végén a francia kormány megszüntette volna rendkívüli állapotot az országban, most inkább újabb három hónapra meghosszabbították. Meg tudjuk érteni...