"Mindenkit óva intek attól, hogy egyes országok euróövezetből való kiválásának gondolatával játszadozzon" - mondta Andreas Schmitz, a BdB (Bundesverbands deutscher Banken) elnöke a gazdasági újságírók szövetsége előtt tartott előadásában Düsseldorfban. Véleménye szerint egy kilépés évekkel vetné vissza a német gazdaságot. Az euróövezetben bekövetkező törés csorbítaná Európa és Németország jelentőségét és "évekbe, ha nem évtizedekbe telne talpra állni egy ilyen sokk után" - fogalmazott.

A BdB a görög kötvénycsere tárgyalások sikeres lezárására számít. "A hitelezők heterogén összetétele miatt azonban a megegyezés nem lesz könnyű" - mondta a bankszövetség elnöke. Az adósság leírása azonban önmagában nem oldja meg Görögország problémáit.

Az euróválság és annak lehetséges politikai következményei már egyre inkább foglalkoztatják a nagy német vállalatokat is. Nagy visszhangot keltett a napokban például a Linde vezérigazgatója, Wolfgang Reitzle, aki Németország euróövezetből való kilépésének szükségességét hangoztatta. A többi nagy német konszern vezetősége azonban elveti ezt a lehetőséget.

Andreas Schmitz felszólította az euróövezeti országokat, hogy vállaljanak szolidaritást egymással, már csak azért is, mert a devizaunió szétesésének költségei aránytalanul magasabbak lennének az egység megőrzésének terheinél. Az eladósodott országok kormányait azonban semmiképpen nem szabad felmenteni kötelezettségeik teljesítése alól. Nem szabad kibúvókat hagyni a tervezett új uniós pénzügyi paktumban sem. Emellett strukturális reformokat is végre kell hajtani az euróövezeti országok versenyképességének fokozása érdekében.

Az euróövezetnek még hosszú utat kell megtennie, mire visszanyerheti a befektetők bizalmát. "2012 sorsfordító év lesz az euró történetében" - mondta Andreas Schmitz.