Ahogyan Magyarország északi, úgy Lengyelország déli határán is átjárnak a szlovák polgárok, hogy kihasználják az eurózóna-tagság friss előnyeit, pontosabban azt, hogy az erős uniós deviza okán olcsóbban tudnak bevásárolni, mint otthon.

A magyarországi helyzetről szóló összeállításunk itt olvasható.

A tátrai régióban hagyományosan a lengyel polgárok utaztak át déli szomszédjukhoz síelni és szeszesitalt venni az otthoninál olcsóbban, de mára fordult a kocka - derül ki az International Herald Tribune mai cikkéből. A riport szerint az elmúlt hónapban több mint kétezer rögtönzött elárusítóhelyet nyitottak az élelmes lengyelek a Nowy Targ városa melletti területen, az új, ám sáros piacra a vevők 80 százaléka Szlovákiából érkezett. Nowy Targ polgármestere szerint az év elején 20-30 százalékkal nőhetett a kiskereskedelmi forgalom a 35 ezer lakosú városban, és miután a január-február viszonylag gyenge időszaknak számít, további bővülésre van kilátás.

A szlovák vevők alapvető cikkeket - köztük ruházati cikkeket és bútort - vásárolnak, de van, aki új autóért ruccan át az európai Detroitként is emlegetett országból. "A vevőink mintegy 20 százaléka immár szlovák" - vázolta a helyzetet egy határmenti autókereskedő cég társtulajdonosa. Edward Kuchta hozzátette: a gyenge zloty a Skodák iránti keresletet élénkítette fel, és amennyiben az árfolyamtrend az idén kitart, a szlovák vevők kompenzálhatják a hazai igények csökkenését.

Az erős euró ugyanakkor rosszul érinti a szlovákiai üzletmenetet, a határmenti Sucha Hora település egyik boltosa például arra panaszkodott, hogy a lengyeleknek már nem éri meg nála vásárolni. Ezt egy lengyel vevője azzal egészítette ki, hogy még mindig vannak olyan szeszes italok, amelyek olcsóbbak, mint odahaza. Nem jó a helyzet az idegenforgalmi központnak számító Magas-Tátrában sem, ahol igencsak visszaesett a látogatók száma, hiszen a lengyelek, a csehek és a magyarok számára megdrágultak a szolgáltatások. A helyi szlovák illetékes úgy véli, ha márciusig nem változik a helyzet, a térségbe látogatók száma éves szinten 30 százalékkal eshet vissza. Tavaly mintegy félmillió cseh és negyedmillió lengyel polgár utazott a régióba.