Lengyelországban a természetvédők kemény küzdenek azért, hogy ne tűnjön el az erdőségek legendás ragadozója a hiúz - derül ki a Notes from Poland cikkéből. Nyugat-Pomerániában tizennégy példányt neveltek fel biztonságos körülmények között azzal szándékkal, hogy visszaszoktatják őket természetes környezetükbe.

Összesen 150 hiúz élhet már csak Lengyelországban - derül ki a World Wildlife Fund (WWF) adataiból, két populációban. az egyik az állat a Kárpátokban élő alfajhoz tartozik, ami a dél hegységekben él,  a másik a Baltikumra jellemző alfajhoz tartozik, és ennek megfelelően Lengyelország keleti részén él. Sajnos a felnőtt egyedek körében nagy a halálozási ráta - mondják a szakemberek.

A visszaszoktatási projekt 2017-ben indult azzal a céllal, hogy visszaépítsék a korábbi hiúzpopulációt. Legalább tíz hónapos állatokat gyűjtenek össze az európai állatkertekből, majd oltások és alapos tesztek után fokozatosan szoktatják vissza őket szokásos életmódjukhoz. Az elmúlt év végéig összesen 49 hiúzt engedtek el így a szabadba.

A kétéves, Chyza névre keresztelt állatot júniusban sikerült videokamera-végre kapni kismacskáival. A hiúzok családban élnek, amíg meg nem tanulják, hogyan tartsák fenn magukat. Ezután kezdik meg önálló életüket. Kérdés, hogy megmaradnak-e azon a környéken, ahol elengedik őket, a hímeket azzal lehet erre ösztönözni, hogy több nősténnyel veszik körül őket.