Az ukrán média beszámolói szerint sötét ünnepek várnak az országra - már 30 erőmű állt le szénhiány miatt. Ráadásul az áramhiány már nem újdonság, vannak városok, ahol a napi 14 órát is elérik az áramszünetek. Hetek óta érvényben van egy kikapcsolási táblázat, amelynek célja, hogy a lakosság előre tudja, mikor számíthat "elsötétítésre", azonban még ez a menetrend is gyakran felborul.

A gondok oka, hogy bár az ország négy atomerőművel is rendelkezik, azok csupán az áramszükséglet 45 százalékát fedezik - írta a varsói Rzeczpospolita. A többit a fél éve leállított orosz gázszállításokat megszenvedő, illetve főleg a szénnel fűtött erőművek adják. Ez utóbbiak a Donyeck-medencében termelt, hazai antracitra vannak beállítva, amitől a polgárháború elvágta őket, így azt is szinte kizárólag Oroszországból tudják beszerezni. Az oroszok pedig ennek szállítását az utóbbi hetekben minden magyarázat nélkül leállították, állítólag most indítják újra.

Az ukrán gáz és széntartalékok csupán másfél hónapra elegendőek, ezért kénytelenek szigorúan takarékoskodni. Az egyetlen szerencse, hogy eddig kivételesen enyhe a tél, de ha komoly fagyok jönnek, a kormány lehetetlen helyzetbe kerülhet.