Sok politikai vezető és mozgalom ellenzi azokat az értékeket, amelyek alapján az Európai Uniót megalapították - mondta egyebek mellett Soros György abban az interjúban, amelyet a Népszava közölt 90. születésnapja alkalmából.

Két országban ezek az erők lényegében elfoglalták az államot, Orbán Viktor Magyarországán, Jaroslaw Kaczynski Lengyelországában. Ez úgy történik, hogy közben Lengyelország és Magyarország az EU által folyósított strukturális támogatások legnagyobb kedvezményezettje.

Ugyanakkor Soros legjobban Olaszország miatt aggódik. A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy az EU támogatóinak aránya csökken, és az eurózónában való maradás támogatottsága is visszaesett. Olaszország az EU egyik legnagyobb tagállama, nagyon fontos Európa számára. Nem lehet elképzelni az EU-t Olaszország nélkül. A nagy kérdés az, vajon az EU képes lesz-e elegendő támogatást nyújtani Olaszországnak.

Elrontották a fösvények?

Ezért nagyon pozitív lépés a 750 milliárd eurós helyreállítási alap létrehozása, amelynek forrását az EU közös hitelfelvételből teremti elő. Ezzel az unió elkötelezte magát amellett, hogy jóval nagyobb mértékben vesz fel hitelt a piacról, mint tette azt valaha is - fejtegette Soros. Néhány államnak, az úgynevezett fukar ötöknek (Hollandia, Ausztria, Svédország, Dánia és Finnország) azonban sikerült elérniük, hogy az erről szóló megállapodás kevésbé legyen hatékony.

A tragédia az, hogy ezek az országok alapvetően Európa-pártiak, de egyben önzők és nagyon fukarak is. Olyan megállapodást kényszerítettek ki, amely nem fog megfelelőnek bizonyulni. A klímaváltozás elleni küzdelmet szolgáló politikára, a védelmi politikára vonatkozó tervek visszanyírása különösen csalódást keltő. Másodsorban biztosítani akarják azt is, hogy az uniós forrásokat jól költsék el. Ez problémát okoz a déli tagállamoknak, amelyeket a legsúlyosabban érintett a járvány.