A globális pénzügyi válság súlyos örökséget hagyott hátra. A helyzet valamelyest javul és a világ döntéshozói sokat tanultak a 2008-2009-es összeomlásból, de ez messze nem jelenti azt, hogy sikerült teljesen túljutnunk a szörnyű hanyatlás minden következményén - mondta a CNBC-nek Angel Gurria, az OECD főtitkára a davosi Világgazdasági Fórumon.

A gazdasági növekedés lassú, a munkanélküliség magas, a társadalmi rétegek közti szakadék egyre mélyül és ami talán a legnagyobb gond: katasztrofális mértékben zuhant az emberek bizalma az elmúlt száz évben kiépített társadalmi intézményekben, a demokráciában, a piacgazdaságban és a jóléti államban. Gurria szerint nagyon nehéz lesz erről a mélypontról elmozdulni.

Lejönni a szerről

A világgazdaság két legsúlyosabb hiányossága a befektetések elmaradása és részben ezzel összefüggésben a foglalkoztatás gyenge bővülése. Ha ezt a két problémát nem ismerik fel kellőképpen a világ döntéshozói, akkor nem fog felpörögni a gazdaság bővülése. A mai befektetések a holnapi növekedés alapjai - ezt a gondot tudatosítanunk kell, no meg azt, hogy sokszor tér el a munkanélküliek képzettsége a vállalatok igényeitől.

Az legfontosabb teendők között az első helyen a munkahelyteremtés áll. A másodikon is a munkahelyteremtés és a harmadikon is a munkahelyteremtés áll - véli a világ legfejlettebb országait tömörítő OECD első embere. Eddig nem vált eléggé világossá, hogy ez a kilábalás elengedhetetlen része.

Emellett a világgazdaság strukturális átalakítására is szükség van, ugyanis a költségvetési és monetáris eszközök kezdik elveszteni a hatásukat. Gurria nem rejtette véka alá mit gondol például a Fed erőteljes monetáris enyhítéséről. Fél éve, amikor az amerikai jegybank jelezte, hogy elkezdi visszavonni ennek intézkedéseit, úgy fogalmazott, hogy éppen itt volt az ideje elkezdeni leszoktatni az amerikai gazdaságot a könnyű pénz drogjáról, amelytől függővé vált.

Beszóltak a bankok

A brit bankárok egyesülete arra figyelmezteti a kormányt, hogy a Nagy-Britannia és az Európai Unió közti politikai-gazdasági hatalommegosztás lényegében megfelelő, ezért nem lebegtetni kellene a szigetország kilépését az unióból, hanem erősíteni kellene London befolyását a brüsszeli döntéshozatalra. David Cameron miniszterelnök egy éve ígérte meg a választóknak, hogy ha a konzervatív párt hatalmon marad a 2015-ös választások után, akkor népszavazást tartanak az EU-tagságról. Ez a sokadik figyelmeztetés, amit a kormány kap az üzleti szférától. Citigroup például bércsökkenést, az életszínvonal hanyatlását, a külföldi cégek befektetéseinek elapadását, a font gyengülését vizionálta elemzésében a kilépés esetére. Emellett a bank ügyfelei meggondolnák, hogy továbbra is Londont használják-e központul európai ügyeik intézéséhez.