Az utazási irodák arra számítottak, hogy az idei ősz kellemes, langyos időjárást és derengő, narancs színű napsütést hoz, ami meghozza a melankóliára hajlamos emberek kedvét egy kis kirándulásra. Terveiket azonban meghiúsíthatja az izlandi Katia vulkán, amely a szakértők szerint hajszálra került a kitöréstől - erősítette meg a korábbi információkat az express.co.uk hírportál.

A levegőbe kerülő nagy mennyiségű, tömény hamu nyirkos szürkeséggé változtathatja a kellemes időjárást. Írország déli részétől egészen Skóciáig minden repülőtéren közlekedési káosz várható, mivel korlátozhatják a gépek fel- és leszállását. A hajtóművekbe kerülő hamu ugyanis katasztrófát okozhat.

További gond, hogy a vulkánból a légkörbe kerülő porszemcsék hőmérséklete elérheti a 870 Celsius-fokot is - egyes szakértők szerint a repülőgépek motorjai a legrosszabb esetben egyszerűen leolvadhatnak.

Rámehet a karácsony

Az asztmában szenvedő emberek millióinak egyenesen rémálom lehet ez az ősz, ha a másfél kilométer magas hegy mormogásából robbanás lesz. Nagy-Britanniában a karácsonyi bolti forgalmat is tönkreteheti a közlekedési káosz - legfeljebb az autómosók örülhetnek, mert az autósok sűrűbben vihetik hozzájuk a lehulló hamutól bepiszkolódó járműveiket.

Szinte biztos

Az izlandi geológusok azért veszik szinte biztosra a kitörést, mert a Katia körül a korábbi négyszeresére ugrott a kisebb földrengések száma. Zavarba ejtő, hogy több mint 100 mozgást észleltek június eleje óta.

A szakértők a legutolsó rengések alapján attól tartanak, hogy lerobbanhat a vulkán kúpja, amely a 100 évvel ezelőtti utolsó nagy kitörése óra alakult ki. A Katia egyébként egy ősi legenda rettenetes trolljáról kapta a nevét.

Izland legutoljára 2010-ben, az Eyjafjallajokull, majd 2011-ben a Grimsvotn vulkán kitörésével hívta fel magára a figyelmet. Az utóbbi 17 kilométer magas hamufelhőt lövellt maga fölé. A meteorológusok szerint nem ritka, hogy a nyári időszakokban megnő a vulkánok aktivitása.

Lecsap a hurrikán

Szükségállapotot rendeltek el Floridában, miután pénteken eléri az amerikai állam partjait a Hermina hurrikán. Az embereket felszólították, hogy víz- és élelmiszerkészleteket halmozzanak fel, illetve engedelmeskedjenek az evakuálási felszólításoknak. Az állami intézményeket, az iskolákat és a Mexikói-öbölben lévő olajlétesítményeket lezárták. A trópusi vihar 120 kilométer/órás széllel érkezik a szárazföldre, 2,5 méteres hullámokat korbácsolva maga előtt.