Rosszabb lehet a vártnál az eurózóna gazdaságának hanyatlása - vélik elemzők a legfrissebb PMI-adatok alapján. A gazdasági aktvitást jelző mutató az októberi 46,5 pontról 47,0-ra nőtt ugyan novemberben, de így is elmaradt a bővülést s visszaeséstől elválasztó 50 ponttól, továbbá az elemzők 47,2 pontos várakozásától - derül ki a Markit piackutató jelentéséből.

Itt a recesszió

Az index alapján 0,6 százalékos GDP-csökkenés várható a régióban - állítja a Markit -, ami rosszabb a Reutersnek nyilatkozó elemzők múlt hónapban megfogalmazott várakozásánál. A recesszió definíciószerűen legalább két egymást követő negyedéves visszaesést feltételez - a szakértők 60 százalékos esélyt adnak annak, hogy ez a jelenség 2011 végén-2012 elején bekövetkezik az eurózónában.

Olaszország van a legrosszabb helyzetben. Az adatok alapján egyszázalékos GDP-csökkenésre számíthat az október-decemberi periódusban. Franciaország és Spanyolország 0,5-0-5 százalékos mínuszt szenvedhet el. Németország egyelőre megúszhatja a hanyatlást, ám PMI adata 50 pont alatt van és az új megrendelések állományának csökkenése arra utal, hogy a legrosszabb még hátra van az eurózóna legerősebb gazdaságának.

Nincsenek új állások

A munkaerőpiac stagnált az elmúlt hónapban: a kompozit PMI foglalkoztatási részindexe 50,1 pont volt. Ezt megelőzően a múlt héten látott napvilágot a friss munkanélküliségi ráta, amely októberben 10,3 százalékra araszolt fel a szeptemberi 10,2 százalékról. Az átlagos mutató azonban eltakarja az övezet perifériáján kialakult brutálisan magas munkanélküliséget a fiatalok körében.