Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az újév első napja hagyományosan a különböző termékek és szolgáltatások árának emelkedését hozza Lengyelországban is. Az idei drágulás néhány eleme már decemberben életbe lép, van olyan, amely csak helyi, de van olyan, amely általános országos áremelkedést jelent - derült ki a Business Insider Polska összefoglalójából.

Varsóban még az új év előtt megdrágul a szemét elszállítása. A március óta tartó járvány miatt az önkormányzatok zsebe teljesen kiürült, ezért a városvezetők ott keresnek pénzt, ahol csak lehet. Ezért kell a szemétszállításért is többet fizetni. Az áram áremeléséről még nincs még végleges döntés. Kérdés, hogy lesz-e, és ha igen, mennyivel emelkedik az ár.

A cukrozott üdítőitalok ára nem csupán a cukor, de más, bármilyen édesítőszer drágulása miatt megy fel - ez a rendelkezés még a nyáron látott napvilágot. Ugyanez vonatkozik a koffeinre és a taurinra is, így a drágulás minden szénsavas, édes italt érint. Ugyanakkor az is lehet, hogy kezdetben az ital gyártója magára vállalja az alapanyagár-emelkedését.

A drágulás érinti a kis üveges alkoholokat is (300 milliliterig). Az úgynevezett majmocskák az utóbbi években nagyon népszerűvé váltak Lengyelországban, és a kormány csökkenteni akarja a fogyasztásukat. Nemcsak a vodkára, hanem a borokra és a ciderekre is vonatkozik ez. Végül biztos, hogy magasabb lesz az ebadó, az ingatlanadó, a továbbképzési adó, és a piaci, valamint a gyógyfürdői adó.