Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Együttesen 763 ezer dollárért (körülbelül 247 millió forintért), jóval a maximálisan becsült 662 ezer dolláros érték felett kelt el a francia császár első feleségének, Joséphine Bonaparte két tiarája a londoni Sotheby's aukciósház árverésén. Az ékszerek másfél évszázada magántulajdonban voltak.

Az ékszerek kifejezetten szemrevalók: az egyik diadém aranyból készült és kék zománc ékezettel, valamint élénk vörös karneolból készült vésetekből áll, amelyeken klasszikus portrék láthatók. Ezek mind Napóleon uralkodása idején virágzó neoklasszikus dizájn elemei. A díszes fejpántot egy ékszerkészlet részeként kínálták, hozzáillő fülbevalókkal, övdísszel és fésűvel kiegészülve  - írja a CNN.

A másik diadém az ókori görög istenek, mint például Zeusz, Dionüszosz vagy Pán egy-egy portéját ábrázolja. Utóbbi tiara vélhetően Caroline Murat (Napóleon húgának) ajándéka lehetett.

A császárné egyébként az elmúlt évtizedekben folyamatosan az érdeklődés középpontjában áll: a Napóleontól kapott szerelmes levelei például szenvedélyességükről híresek, ahol Joséphinét például "okos csábítónőként" ábrázolja - jegyzi meg a CNN.

Rekordösszegért keltek el Napóleon nevelt lányának ékszerei

Idén májusban egy ritka, 9 darabos ékszerkészlet kelt el a Christie's aukciósház genfi árverésén. Napóleon nevelt lányának, Stephanie de Beauharnais ékszerei mintegy 1,67 millió dollárért keltek el, amely meghaladott minden eddigi árverési becslést. 

A készlet szintén egy tiarát, fülbevalókat és karkötőt, valamint gyűrűt és több medált is tartalmazott. Az értékes darabokat végül külön-külön értékesítették és egyenként 10- és 250 ezer svájci frank (11 ezer és 276 ezer dollár) között keltek el. A díszes tiaráért végül 577 ezer dollárt adtak.