Azután, hogy a spanyol kormány rontotta GDP-előrejelzését a múlt héten, a vártnál rosszabb spanyol GDP-adat látott napvilágot hétfőn. A második negyedév éves összevetésben 1 százalékos visszaesést hozott, szemben a várt 0,4 százalékos mínusszal. (A kormány még pénteken jelezte, hogy 2013-ban a korábban várt 0,2 százalék helyett 0,5 százalékos GDP-csökkenést vár és 2013-ban sem lesz akkora a növekedés, mint amire számítottak.) Ez és az eurózónával kapcsolatos, mind erősebb aggodalmak - amelyek fókuszában újra Görögország áll - tovább hizlalták a tízéves spanyol államkötvényhozamot, amely immár 7,56 százalékon, azaz az euró bevezetése óta legmagasabb szinten jár. (Pénteken még 7,3 százalék körül tetőzött a hozam, ami szintén csúcsot jelentett.) Nem segít a befektetői hangulaton az sem, hogy  hétvégén Valencia után Murcia tartomány is központi segítséget kért adóssággondjai miatt, ráadásul példájukat más tartományok is követhetik.

A befektetők immár attól tartanak, hogy Spanyolország az EU segítsége nélkül képtelen lesz finanszírozni költségvetési hiányát és törleszteni adósságait, annak ellenére, hogy az eurózóna pénzügyminiszterei (eurócsoport) pénteken megszavazták a bankok feltőkésítéshez szükséges 100 milliárd eurós keretet. Az európai mentőalapokból (EFSF, ESM) fizetendő összeget a pénzintézetek szeptemberre befejeződő auditja után határozzák meg. A három legnagyobb pénzintézet, a Banco Santander, a BBVA és a Caixabank várhatóan nem szorul külső segítségre, tíz további azonban igen. Az auditorok, az Oliver Wyman és a Roland Berger tanácsadó cég 62 milliárd euróra becsülik a forrásszükségletet − emlékeztetett a BBC.

Valencia 18 milliárd eurót kér az újonnan felállított − részben az állami lottó nyereségére építő − régiós segélyalapból adósságai törlesztésére. Murcia, a legkisebb tartomány vagyoneladással is igyekszik pénzhez jutni: értékesítik a régió elnökének irodáit és az önkormányzati tulajdonban lévő hajókikötők egy részét. A központi segélyalap igénybevételéért cserébe a tartományoknak is költségvetési megszorításokat kell vállalniuk − Spanyolországban a régiók költik el az oktatási, egészségügyi és egyéb állami kiadások több mint harmadát.