Működik már az uniós forrásokat nyomon követő ellenőrző rendszer Spanyolországban, amely kulcsfontosságú szerepet játszik abban, hogy az ország megkaphassa a helyreállítási alap soron következő folyósításait – írja a Bloomberg.

A kormánynak eredetileg 2021 harmadik negyedévére kellett volna befejeznie az információmegosztó rendszer felállítását, ezt a határidőt azonban nem tudták tartani. Szeptemberben aztán az Európai Bizottság (EB) már arra figyelmeztette a Pedro Sánchez vezette kabinetet, hogy addig nem is számíthatnak a helyreállítási alap soron következő kifizetésére, ameddig létre nem jön az ígért felület.

A rendszer immár működik, mint minden applikációt, ezt is frissítik, fejlesztik és modernizálják az egyes funkciókat

- tájékoztatta Spanyolország költségvetési minisztériuma a Bloomberget. Hozzátették azonban azt is, hogy ez csupán egyetlen azon kipipált mérföldkövek között, amelyeket felül fog vizsgálni az Európai Unió azt megelőzően, hogy zöld jelzést adnak a harmadik kifizetés elindításának. Ez egyébként 6 milliárd euró lesz.

Sánchez számára különösen fontos, hogy az ország hozzáférjen az uniós források egészéhez, várhatóan ugyanis ringbe száll az újraválasztásáért jövő év végén. Ehhez pedig lendületben kell tartania a gazdaságot.

A spanyol statisztikai hivatal (INE) adatai szerint a harmadik negyedévben 4,4 százalékos volt éves bázison a GDP-növekedés. Ez a szakértők által várt 3,8 százalékos eredményhez képest jó hír, a második negyedév 7,6 százalékos bővüléséhez képest azonban lassulás. Az elemzők arra számítanak, hogy 2023-ban a lassulás lesz a jellemző a megélhetési nehézségek miatt. A következő évben viszont a felvirágzó turizmus és az uniós alapok fellendülést eredményezhetnek.