Egyszerűen törölhetik az idei nyári olimpiai játékokat Tokióban, amennyiben a hatóságok a Covid-19 koronavírus okozta egészségügyi helyzet miatt kockázatosnak tartják az eseményt. A szervezők hangsúlyozták, az olimpiát ebben az esetben nem elhalasztják, vagy áthelyezik, az egész, ahogy van, elmarad.

A CNBC által idézett döntéshozó szerint két-három hónapig lehet kivárni a döntéssel, vagyis legkésőbb május végére megszületik az ítélet. Jelen állás szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság úgy látja, minden az eredeti menetrend szerint haladhat, így arra bátorítják a nagyjából 11 ezer olimpikont és 4400 paralimpikont, hogy folytassák a felkészülést, ahogy eredetileg eltervezték.

Az olimpia törlésének lehetősége már önmagában komoly vitákat vált ki. London bejelentkezett mint alternatív helyszín, mire Tokió azzal vádolta meg az angolokat, hogy érdekszerzésre használnák a járványhelyzetet. Komoly pénzek is veszhetnek, pusztán az amerikai televíziós társaságok nagyjából 1 milliárd dollárt fizetnek a közvetítési jogokért, az olimpiát pedig már betervezték a műsorrendjükbe.

Ugyancsak érintett lehet az idei labdarúgó-Európa-bajnokság, aminek több meccsét Rómában játszanák. Ugyan pont az olasz főváros egyelőre nem érintett a koronavírus terjedésében, az ország több területén karanténok vannak, több halálesetről számoltak be, ennek megfelelően labdarúgó bajnokikat is elhalasztottak.

Csütörtökön üresek lesznek a lelátók az Internazionale-Ludogorec mérkőzésen, az Európa-liga nyolcaddöntőjébe jutásért zajló párharc visszavágóján - írja az MTI nyomán a Nemzeti Sport. A járvány miatt múlt vasárnap az Atalanta-Sassuolo, a Verona-Cagliari, a Torino-Parma és az Internazionale-Sampdoria találkozó elmaradt a Serie A-ban, míg a harmadosztály teljes hétközi fordulóját törölték.

A járványveszély miatt világszerte, eddig leginkább Ázsiában töröltek több sportágban helyi és nemzetközi versenyeket. Több labdarúgó mérkőzés elmarad az ázsiai bajnokok ligájában, miközben  Kínában általában elnapolták az összes bajnoki mecset

Elhalasztották az idei fedett-pályás atlétikai világbajnokságot, amit márciusban tartottak volna a kínai Nankingban. Elhalasztották a Forma-1 sanghaji futamát, de érintettek más sportágak is, többek között golf- és teniszversenyek is.

A magyar sportot is érinti a helyzet. A Sopron Basket női kosárlabdacsapat nem utazott el olasz ellenfelével Euroliga-mérkőzést játszani, majd az új szlovén helyszínre sem utazott el. Eger polgármestere Mirkóczki Ádám pedig bezáratta a helyi uszodát, miután kiderült, hogy az egri vízilabdások alapos vizsgálatok híján úgy edzettek az intézményben, hogy előzőleg a járvány sújtotta Észak-Olaszországban jártak.

A Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) bejelentette, hogy a koronavírus terjedése miatt biztosan nem Szöulban rendezik meg március 13-15. között a rövidpályás gyorskorcsolya-világbajnokságot. A járvány miatt a városi hatóságok elrendelték a Mokdong Jégcsarnok bezárását, így ott nem lehet megrendezni a vb-t.