Srí Lanka kénytelen lehet még több olajat vásárolni Oroszországtól, mivel a szigetországban súlyos üzemanyaghiány következett be a példátlan gazdasági válság közepette - nyilatkozta az AP hírügynökségnek Ranil Wickremesinghe, az ország újonnan kinevezett miniszterelnöke. A hírügynökségnek adott interjúban beszélt arról, hogy először más források után nézne, de ettől még nyitott arra is, hogy a nyersolajat Moszkvától vegye.

Több más dél-ázsiai országhoz hasonlóan Srí Lanka semleges maradt az európai háborúval kapcsolatban.

Oroszország február végén, Ukrajna ellen indított háborújának kezdete óta a kőolaj világpiaci ára az egekbe szökött. Miközben Washington és szövetségesei igyekeznek felszámolni Moszkva bevételi forrásait a háborús erőfeszítései támogatásához, Oroszország nagy árengedménnyel kínálja nyersolaját, ami több ország számára csábítóvá teszi azt.

Értesülések szerint két héttel ezelőtt Srí Lanka 90 ezer tonnás orosz nyersolajszállítmányt vásárolt egyetlen finomítójának újraindításához. Wickremesinghe nem kommentálta közvetlenül az értesülést, és azt mondta, hogy nem tudja, hogy további megrendelések is vannak-e folyamatban. Azt azonban elismerte, hogy az országának égető szüksége van üzemanyagra, és jelenleg megpróbál olajat és szenet szerezni az ország hagyományos közel-keleti beszállítóitól. "Néha nem lehet tudni, hogy milyen olajat vásárolunk" - mondta. "Mindenesetre az Öbölt tekintjük fő beszerzési forrásunknak."

Kínai segítség már van

Wickremesinghe, aki egyben Srí Lanka pénzügyminisztere is, elmondta, hogy országa növekvő adóssága ellenére hajlandó lenne több pénzügyi segítséget elfogadni Kínától. Srí Lanka 51 milliárd dollárnyi külföldi adósságot halmozott fel és az idén esedékes közel 7 milliárd dollár törlesztését felfüggesztette.

A méretes adósság miatt az országnak nincs pénze alapvető importcikkekre. A lakosságnak nehézséget okoz az alapvető szükségleti cikkek (mint az élelmiszer, az üzemanyag, a gyógyszerek, a wc-papír, a gyufa stb.) beszerzése is. A hiány miatt huzamos áramkimaradások alakultak ki, és az emberek napokig kénytelenek kilométeres sorokban várni a főzőgázra és a benzinre.

Wickremesinghe azt mondta, hogy bár Srí Lanka jelenlegi szorult helyzetét "saját maga okozta", az ukrajnai háború még rosszabbá teszi a helyzetüket. Az élelmiszerhiány 2024-ig is eltarthat, miközben - közölte a politikus - Oroszország búzát is felajánlott Srí Lankának.

A miniszterelnök elmondta, hogy kormánya tárgyalásokat folytatott Kínával az adósságok átütemezéséről. Peking korábban felajánlotta, hogy több kölcsönt az országnak, de végül elzárkóztak az adósság csökkentésétől. Most Kína beleegyezett, hogy a többi, hitelező országgal együtt könnyítést adjon Srí Lankának. Ez a kilábaláshoz vezető első lépés Wickremesinghe szerint.