Srí Lanka több millió diák vizsgáit törölték el a nyugati tartományban, mivel az ország kifogyott a nyomtatópapírból, és Colombóban nem volt elég dollár az import finanszírozására - írja  az Aljazeera.

Srí Lanka az 1948-as függetlensége a óta legsúlyosabb pénzügyi válsággal küzd.

"Az iskolaigazgatók nem tudják kiadni a teszteket, mivel a nyomdák nem tudnak devizát szerezni a szükséges papír és tinta behozatalához" - közölte a közel hatmillió embernek otthont adó nyugati tartomány oktatási minisztériuma.

A 9., 10. és 11. osztályok félévi tesztjei a folyamatos értékelési folyamat részét képezik, amely eldönti, hogy a tanulók az év végén a következő osztályba léphetnek-e tovább.

Ennél is nagyobb baj, hogy az ország élelmiszer-, üzemanyag- és gyógyszerkészletei is megcsappantak.

A 22 millió lakosú, pénzszűkében lévő dél-ázsiai ország a héten bejelentette, hogy IMF-mentőcsomagot fog kérni az egyre súlyosbodó külföldi adósságválság megoldására és a külső tartalékok feltöltésére. A Nemzetközi Valutaalap megerősítette, hogy fontolóra vette Gotabaya Rajapaksa elnök meglepetésszerű kérését.

Hosszú sorok alakultak ki országszerte az élelmiszerekért és az olajért, mivel a kormány gördülő áramszüneteket rendelt el, valamint tejpor, cukor, lencse és rizs fejadagokat vezetett be.