Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az élelmiszer- és kozmetikai iparban gyakran használt pálmaolaj környezeti hatásairól évek óta a tart a vita, most Srí Lanka lépett. 

A G7 cikke szerint az ázsiai ország a múlt héten egyrészt megtiltotta a pálmaolaj importját, másrészt olyan rendelkezést adott ki, amely szerint fokozatosan fel kell számolni az országban lévő olajpálma-ültetvényeket. Ezek a Bloomberg cikke szerint jelenleg 11 ezer hektárt foglalnak el, és az új előírás szerint évről-évre 10 százalékkal kell csökkenteni a területüket.

A kormány azt tanácsolja a gazdálkodóknak, hogy kaucsukfát vagy más „környezetbarát” terményt adó növényt ültessenek az olajpálmák helyére. Ez azért érdekes megfogalmazás, mert környezetvédelmi szempontból az a kérdés, hogy vágnak-e ki erdőt egy ültetvény kedvéért, nem az, hogy utána mit termesztenek az adott területen. Ahogy egy helyi elemző az amerikai hírügynökségnek elmondta, Srí Lanka a kókuszolaj egyik legfontosabb termelője, de a pálmaolaj veszélyezteti az előbbi ágazatot.

Az ország eddig évente 200-250 ezer tonna pálmaolajat importált, amelyet főleg főzéshez használtak a srí lankaiak, és ha a tiltás érvényben marad, akkor ezt mással kell helyettesíteniük. A tiltás fenntartásával azért lehetnek problémák, mert a Világkereskedelmi Szervezet szabályai szerint nem lehet alapos indok nélkül megtiltani egy termék importját.