Márciusban az Egyesült Államok 20 legnagyobb városában szezonálisan kiigazítva nem változtak a lakásárak - derült ki a kedden ismertetett S&P/Case-Shiller lakásárindexből.

A lakásárak 2,6 százalékkal maradtak el tavaly márciushoz képest a húsz legnagyobb amerikai városban, míg a szakértők 2,5 százalékos csökkenésre számítottak. A csökkenés szerényebb volt a februári éves szintű 3,5 százalékos eséshez képest.

Az amerikai lakóingatlan-piac továbbra is lanyha az alacsony árak és kamatok ellenére, elsősorban a lassú gazdasági növekedés, illetve a szigorúbb jelzáloghitel feltételek miatt.

A múlt héten hozták nyilvánosságra, hogy 3,3 százalékkal 343 ezerre nőtt az új építésű lakóingatlanok áprilisi értékesítése az Egyesült Államokban. Az új építésű lakások eladási középára 235.700 dollár volt, ez 0,7 százalékos emelkedés havi és 4,9 százalékos növekedés éves összevetésben.

Ágazati elemzők szerint még évekbe telhet, amíg az új lakóingatlanok értékesítése ismét eléri az "egészségesnek" tekintett évi 750 ezer körüli szintet.