Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Oroszország megpróbált rubelben fizetni két, április 4-én lejáró, dollárban denominált kötvényért - írta pénteki jegyzetében az S&P. A CNN által idézett jegyzet szerint ez "szelektív nemteljesítésnek" felelt meg, mert a befektetők valószínűleg nem tudják majd átváltani a rubelt "az eredetileg esedékes összegeknek megfelelő dollárra".

Az S&P szerint szelektív nemteljesítésről akkor beszélünk, ha egy szervezet egy konkrét kötelezettségét nem teljesítette, de nem a teljes adósságát.

Gyakorlatilag államcsődről van szó

Moszkvának április 4-től 30 napos türelmi idő áll rendelkezésére, hogy teljesítse lejáró adósságait, de az S&P nem számít arra, hogy át tudja azokat váltani dollárra a kötelezettségeit az ukrán háború miatt bevezetett pénzpiaci szankciókra.

A teljes devizahiteles fizetésképtelenség Oroszország történetében az első ilyen esetet hozná, több mint egy évszázada, akkor Vlagyimir Iljics Lenin regnálásakor volt hasonló.

Oroszország az ukrajnai inváziót követően bevezetett nyugati szankciók miatt nem fér hozzá mintegy 315 milliárd dollárnyi devizatartalékához. A múlt hétig az Egyesült Államok megengedte Oroszországnak, hogy befagyasztott eszközeinek egy részét egyes befektetők dollárban történő visszafizetésére fordítsa.

Az amerikai pénzügyminisztérium azonban azóta megakadályozta, hogy az ország hozzáférjen az amerikai bankoknál lévő tartalékaihoz, ami része annak az erőfeszítésnek, hogy fokozza a nyomást Vlagyimir Putyin orosz elnökre, és tovább csökkentse a haditőkéjét.