Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az egyik legbefolyásosabb üzleti csoportosulásnak számító kamara a legutóbbi statisztikákra hivatkozva kongatta meg a vészharangot, mondván, több tízezer olyan állás van, amit a helyi lakossággal nem tudnak betöltetni, a probléma ráadásul iparágak sorát érinti.

A South China Morning Post a kamara vezetőjét, Shirley Jüent idézi, aki szerint júliusban 110 ezer betöltetlen állás volt Hongkongban, ami az 1989-es rekordot, a 122 ezret közelíti. Jüen úgy fogalmaz: a leginkább érintett ágazatok az import- és exportcégek, a kis- és nagykereskedelem, a társadalmi és személyi szolgáltatások, valamint a szállodai és étkeztetési üzletágak. A rugalmas munkaidő fokozott bevezetésével némiképp lehetne javítani a helyzeten, ám ez is csak részmegoldásként szolgálna, a hiányt legfőképp a külföldi munkaerő alkalmazása csökkentené - véli Jüen.

A jelenlegi szabályozás értelmében ugyanakkor külföldi állampolgárok csak korlátozott számban vállalhatnak Hongkonban állást. Az 1990-es évek elején a helyi vezetés az összes szektorban évi 25 ezer főben limitálta a munkaerő-importot.

A szigoron 1996-ban enyhítettek, mondván, ha egy-egy vállalat bizonyíthatóan négy hétig nem képes a keresett állásainak betöltésére, jogosult kérvényezni további külföldi munkások alkalmazását. A procedúra ugyanakkor nem jelent megoldást, az túlságosan is hosszas és bonyolult adminisztrációt kíván - fogalmazza meg kritikáját a kereskedelmi kamara.

A munkerő-piaci adottságok változására a helyi kormányzat tavaly év végén kiadott tanulmánya is rámutatott. Ez úgy fogalmaz: a népesség elöregedése és a fiatalok számának csökkenése a következő években komoly munkaerő-hiányhoz vezethet és Hongkong termelékenységének visszaesésében is megmutatkozhat, ami a terület ázsiai és globális versenyképességére is negatív hatással lehet. A jelentés kevésbé pesszimista, eszerint a munkakorú lakosság csökkenése és a strukturális munkanélküliség miatt a következő öt évben csak 14 ezer állás marad betöltetlenül, illetve elsősorban a képzett munkaerőből várható hiány.