Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Elfogy a sperma. Soha nem volt még ilyen kevés donorunk, mint az elmúlt évben" - mondta Ann Thurin Kjellberg, a göteborgi egyetemi kórház reprodukciós osztályának vezetője a Reutersnek, amely szerint a donorhiány miatt az asszisztált terhességre való várakozási idő az elmúlt évben körülbelül hat hónapról 30 hónapra emelkedett, és valószínűleg még ennél is tovább tarthat majd a folyamat a jövőben.

"Ez egy országos jelenség" - mondta Thurin Kjellberg. "Göteborgban és Malmőben már elfogyott, hamarosan Stockholmban is elfogynak a donorok" - tette hozzá, megnevezve az ország három legnépesebb területét.

Az állami egészségügyi szolgáltatókon túl vannak olyan magánklinikák is Svédországban, amelyek úgy tudják kijátszani a hiányt, hogy külföldről vásárolnak spermát. Az ottani mesterséges megtermékenyítési  kezelés azonban gyakran 100 000 svéd koronába (3,5 millió forintba) kerül, ami sokak számára megfizethetetlenné teszi az eljárást. Az asszisztált terhesség ingyenes a svéd nemzeti egészségügyi szolgáltatás keretében.

A svéd törvények értelmében egy spermamintát legfeljebb 6 nő használhat fel. A legtöbb adományozott sperma Svédországban elérte ezt a törvényes kapacitást, ami azt jelenti, hogy sok területen az asszisztált terhesség csak olyan nők számára érhető el, akik már korábban is használtak egy adott spermamintát.

Margareta Kitlinski, aki Svédország legnagyobb ilyen klinikájának, a Skane Egyetemi Kórháznak a reprodukciós osztályát vezeti, elmondta, hogy a sok vizsgálat miatt körülbelül 8 hónapig tart egy donor feldolgozása, és hogy sok minta nem válik felhasználhatóvá a fagyasztással kapcsolatos általános problémák miatt.

"Ha 50 férfi fordul hozzánk, a legjobb esetben is csak a fele lehet donor" - mondta Kitlinski.

Néhány svéd régió a közösségi médiát vette igénybe, hogy potenciális férfidonorokat ösztönözzön, de eltérő eredményekkel. Közben a hiány továbbra is fennáll.

"Ki kell mennünk a televízióba, és meg kell mondanunk a svéd férfiaknak, hogy jelentkezzenek" - mondta Thurin Kjellberg.