Az Állítsuk meg Brüsszelt! plakátokon innen, a 2011-es túlzottdeficit-eljáráson túl az Európa Tanács (ET) még az Alaptörvény miatt bírálta Magyarországot. Négy évvel ezelőtt Luca Volonté olasz politikus, az Európai Néppárt korábbi elnöke harcosan kiállt az Orbán-kormány és politikája mellett. Boszorkányüldözésnek nevezte az új alkotmány miatt kialakult politikai vitát, azt, hogy az Európa Tanács monitoring bizottságot állított fel, amely ellenőrizte a magyar alaptörvény gyakorlati alkalmazását.

Európában azonban nem ekkor vált igazán gyanússá Volonté fellépése: 2013-ban Azerbajdzsán ügyében ment el a falig, amikor az Európa Tanács jelentést akart készíteni arról, hogy milyen a demokratikus és emberi jogi helyzet az egykori szovjet tagköztársaságban. A jelentés végül elkészült, de Volonté sikeresen kilobbizta, hogy az ET ne fogadja el a politikai foglyok helyzetéről írt beszámolót. Így kaphatott zöld utat az Azerbajdzsánból induló, Török- és Görögországon át Olaszországba vezető Transz-Adria Gázvezeték.

Éppen emiatt a lobbi tevékenysége miatt kezdtek vizsgálódni Volonté ügyében az olasz hatóságok, majd a milánói ügyészség áprilisban közölte: a gyanú szerint a politikus négy brit cégen keresztül mintegy 2,39 millió euró (mintegy 741 millió forint) kenőpénzt kapott, hogy lobbizzon az azeri gázvezeték megépítéséért - írja az OCCRP nemzetközi oknyomozó újságírói projekt.

Belize-London-Baku-tengely

Az összes érintett vállalkozás, így az LCM Alliance LLP, a Hilux Services, a Polux Management és a Metastar Invest valódi tulajdonosai mind adóparadicsomok offshore cégei mögött rejtőznek. Ezek más Egyesült Királyságban bejegyzett cégekben is érdekeltek, így feltételezhető, hogy a valódi korrupciós és pénzmosó hálózat jóval nagyobb.

A pénz forrása vélhetően Mehriban Alijevához, az azeri elnök feleségéhez - most már az ország alelnökéhez - köthető Baktelecom MMC. A tisztára mosott pénzt és a korrupciós tételeket egy lett bankokon keresztül juttatták az Egyesült Királyságon át Volontéhoz - ismertette a Guardian.

A Hilux és Volonté kapcsán Hadházy Ákos, a Lehet Más a Politika párt társelnöke kérdezte Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy van-e kapcsolat a magyar kormány és közöttük. A tárcavezető válaszában azt írta, hogy nincsenek sem szerződéses, sem más viszonyban a nevezettekkel.

Azeri korrupció sodorta el a máltai kormányt

Máltán előrehozott választások lesznek, egy évvel azelőtt bukott meg a kormány, hogy kitöltötte volna mandátumát. A kormányfő, Joseph Muscat egy évvel ezelőtt, a Panama-iratok kiszivárgásakor keveredett korrupciógyanúba, miután kiderült, hogy a miniszterelnök feleségének cége egy alkalommal egymillió dollárt kapott egy dubai banktól, amelynek tulajdonosa nem más, mint az azeri diktátor, Ilham Alijev lánya, Lejla Alijeva.

Ezentúl tavaly három hónapon át, hetente többször érkeztek titokzatos, 100 ezer dolláros "hitelösszegek" az azeri diktátor lányától a vállalkozáshoz - foglalta össze az eseményeket a 444.

Később az is kiderült, hogy a korrupciós ügyleteket bonyolító máltai bank, a Pilatus legfontosabb ügyfele Azerbajdzsán katasztrófavédelmi minisztere, Kalamaddin Heydarov. Az utána következő két partner az azeri elnök lánya, és fia, Heydar Alijev.

A választásokat június 3-án tartják a szigetországban. Az előrejelzések szerint a munkáspárti kormánynak nincs esélye a hatalomban maradásra, Muscat hiába tagadja a korrupciós vádakat.