Dmitrij Medvegyev (képünkön balra), Oroszország csendes, igénytelen, Vlagyimir Putyin államfő árnyékába húzódó miniszterelnöke, akire viselkedése alapján az "álmos bohóc" gúnynevet ragasztották jóakarói, a háttérben egy több milliárd dolláros korrupció központi alakja - írta egy Medvegyev vagyonát taglaló jelentést ismertetve a Moscow Times.

A dokumentumot a Korrupcióellenes Alap (angol rövidítése alapján ACF) állította össze. Ezt a szervezetet Alekszej Navalnij ismert ellenzéki politikus irányítja, aki nemrégiben jelentette be, hogy indulni akar Putyin ellen a 2018-as elnökválasztáson.

Házak, telkek, egyebek

A jelentés szerint Oroszország második embere enyhén szólva nem csupán azzal a Moszkva környéki nyaralóval rendelkezik, amelyről az ACF tavaly nyáron beszámolt. Ezenfelül az orosz főváros szomszédságában rendelkezik egy kúriával is, amelynek értéke elérheti az ötmilliárd rubelt (25 milliárd forint, a Nemzeti Színház ára). Ezt az ingatlant Alisher Usmanovtól, Oroszország leggazdagabb oligarchájától kapta.

Az ingatlanok sorában a következő egy a krasznodari régióban lévő rezidencia, amelyet télen használ az orosz miniszterelnök és családja. Ezt a házat a 2014-es szocsi olimpiához kapcsolódó óriási beruházások keretében építették. Krasznodar környékén két nagy földterülettel is rendelkezik.

Az ACF szerint Medvegyevnek van egy további vidéki háza is a kurszki régióban, továbbá Szentpétervár központjában birtokol egy pazar, luxuslakásokból álló lakóházat. A felsorolás végén egy olaszországi szőlő és két jacht szerepel.

Lopnak, nem kicsiben

Medvegyev nem tulajdonosa ennek a tekintélyes vagyonnak - teszik hozzá mindehhez a jelentés szerzői. Az ingatlan és ingó vagyontárgyakat számos jótékonysági szervezet és vállalat birtokolja és kezeli. Ezek közül egyeseket olyan offshore-zónákban jegyeztek be, amelyeket Medvegyev volt iskolatársai irányítanak.

A működtetéshez szükséges pénzt az orosz oligarchia tagjainak, illetve az állami nagyvállalatok vezetőinek nagyvonalú ajándékaiból, illetve állami ellenőrzés alatt álló bankok kedvező hiteleiből gyűjtik össze.

Mind ilyenek

Medvegyev azért tud ilyen sokat lopni (mégpedig meglehetősen nyíltan, hiszen több ezer embernek ad munkát vagyonának fenntartása), mert Putyin ugyanezt csinálja csak jóval nagyobb léptékában - írja Navalnij az ACF jelentésének végén. Szerinte az egész kormány így működik. Ez az oka annak, hogy bár Oroszország gazdag, lakóinak túlnyomó többsége szegény.

Navalnij jelentése egyértelműen választási kampányának része. Az egész egy ellenzéki politikus és elítélt propagandája - kommentálta a dokumentumot Natalja Tyimakova, Medvegyev szóvivője. Az elítélt jelzővel arra utalt, hogy egy orosz bíróság sikkasztásért elítélte az ellenzéki politikust egy állítólagos falopási ügyben. Emberjogi szervezetek szerint koncepciós eljárást folytattak ellene. Az ügy miatt meghiúsulhat indulása az elnökválasztáson.