Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Ryanair légtársaság közleményben szólította fel Nagy Mártont, a magyar kormány gazdaságfejlesztésért felelős tárca nélküli miniszterét, hogy kérjen bocsánatot a magyar családoktól és a Magyarországra látogató utazóktól, akiket hamis információkkal becsapott az úgynevezett extraprofitadóval kapcsolatban. A miniszter azt mondta a Ryanairról, hogy „Európa legprofitéhesebb légitársasága”, miközben a vállalat az elmúlt két évben rekordveszteségeket jelentett.

Nagy miniszter ezenfelül hamisan állította, hogy az új "extraprofitadót" minden további nélkül fizetik más európai országokban, miközben nincs olyan európai ország, amelynek kormánya "extraprofitadót" vetne ki veszteséges ipari ágazatokra, mint amilyenhez a légitársaságok tartoznak jelenleg.

A tárcavezető akkor is félrevezette a magyar családokat, amikor azt állította, hogy senki sem hárítja át a nyereségére kivetett különadót a társadalomra. Nagy Mártonnak tudnia kell, hogy az uniós szabályozás szerint a légitársaságok szabadon, a nemzeti kormányok, illetve a nemzeti fogyasztóvédelmi hatóságok beleszólása nélkül határozhatják meg szolgáltatásaik árait.

Ezért a Ryanair át fogja hárítani a miniszter "ostoba adóját" azokra az utazóira, akiknek jegye az adó hatályba lépése, azaz július 1-je utáni időszakra szól. Felajánlották ügyfeleiknek, hogy teljes áron visszafizetik a jegyük árát, ha kívánják, ám ezzel csak három százalékuk élt. A közlemény, illetve Michael O’Leary, a vállalat vezérigazgatója ötször minősíti "ostobának" a magyar kormány légitársaságokra kivetett különadóját, amit O'Leary szerint vissza kellene vonni.