Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Pierre Moscovici gazdasági és pénzügyekért felelős uniós biztos (képünkön) szerint erre az évre 4,5 százalékos, jövőre pedig 3,5 százalékos GDP-arányos hiánycél teljesítése várható. A spanyol kormány idén 4,2 százalékot, a következő évre pedig 2,8 százalékot tűzött ki maga elé, ami "kicsit túl optimista" - véli a biztos.

Annak érdekében, hogy Spanyolország megfeleljen az uniós Stabilitási és Növekedési Paktumnak, kérik, hogy "a lehető leghamarabb", "szigorúan" vizsgálja felül a jelenlegi, 2015-ös költségvetést, hajtsa végre a szükséges intézkedéseket, és tegye meg ugyanezt a 2016-os büdzsé tervezetével is. A bizottság úgy ítéli meg, hogy Spanyolország GDP-növekedése idén 3,1 százalék, jövőre 2,7 százalék lesz, ez alacsonyabb annál, mint amivel a spanyol kormány kalkulál, ők 3,3 és 3 százalékot várnak.

A tagállamoknak minden év október 15-éig kell benyújtaniuk a következő évi költségvetési tervezetet a bizottságnak, ám Spanyolország kérte, hogy ezt előbb tehesse meg, mert decemberben választásokat tartanak, ezért még ebben a hónapban el kell fogadnia a parlamentnek a 2016-os büdzsét. Pierre Moscovici már egy héttel ezelőtt is a mostanihoz hasonló megállapításra jutott, azonban a spanyol kormány tiltakozásának hatására Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke egy héttel elodázta a hivatalos döntést.

Cristóbal Montoro spanyol pénzügyminiszter ezután kritikával illette Brüsszelt, amiért a deficitcél teljesítésére fókuszál, ahelyett, hogy a gyengélkedő euróövezeti gazdaságok növekedésének ösztönzésével foglalkozna. "Mi itt elvégezzük, amit el kell végezni és igazán nem értem, miért kell nekik a költségvetésünkkel maszatolni" - fogalmazott, hangsúlyozva, hogy helyesnek véli megállapításaikat a hiánycéllal kapcsolatban.