Az Európai Bizottság ma 147 millió eurót (54,22 milliárd forintot) folyósított Magyarországnak a SURE eszköz keretében – közölte a brüsszeli testület. Az összeget a a szükséghelyzeti munkanélküliségi kockázatokat mérséklő ideiglenes támogatást nyújtó európai eszköz keretéből folyósítják. 

A SURE-t eredetileg azért hozták létre, hogy a koronavírus-járvány okozta gazdasági válságot enyhíthessék a tagállamok. A cél, hogy az EU-s országok fedezni tudják a csökkentett munkaidős nemzeti foglalkoztatási rendszerek és a világjárványra válaszul meghozott egyéb hasonló – többek között az önálló vállalkozók számára bevezetett – intézkedések finanszírozásához közvetlenül kapcsolódó költségeket.

Magyarországon ilyen volt a vendéglátásban és a turizmusban dolgozók bértámogatása, de adómentességet kaptak ideiglenesen a kata-s vállalkozók, köztük a taxisok is. 

Most három országnak utalt az Európai Bizottság összesen 2,17 milliárd eurót, köztük Magyarországnak is. A magyar kormányon kívül Lengyelország 1,5 milliárd eurót, Portugália pedig 523 millió eurót kapott.

Ezek a SURE-hitelek segíteni fogják a három tagállamot abban, hogy a koronavírus-világjárványt követően meg tudjanak birkózni a munkahelyek megőrzését célzó közkiadások hirtelen megugrásával - érvelt az Európai Bizottság.

A SURE keretében 19 uniós tagállam részesül összesen 94,4 milliárd euró (34 817 milliárd forint) összegű pénzügyi támogatásban, miután az erre vonatkozó bizottsági javaslatot jóváhagyta az Európai Unió Tanácsa.

A tétel nem összekeverendő az Orbán Viktor miniszterelnök által levélben megigényelt helyreállítási és ellenállóképességi eszköz (RRF) forrásaival. Mint ismert, a kormányfő az ukrajnai háborúra, valamint a menekülők ellátására való tekintettel hívná le az RRF-hitelkeret részét, ami 3400 milliárd forintnyi tételt jelentene.

Az Európai Bizottság szerint Magyarország jogosan kéri ezt a pénzt, azonban az igényelt célokra (menekültek segítése, honvédelmi és védelmi kiadások támogatása) nem használható. Viszont a friss tájékoztatások szerint hivatalos kérelmet még nem küldött a budapesti vezetés.

A menekülők segítésére az EU egy másik pénzügyi alapjából, a React-EU-ból utalnak majd. A támogatás forrása a 2014-2020 közötti kohéziós pénzek ki nem osztott vagy el nem költött része és a REACT-EU csomag 10 milliárd eurója, Magyarországnak ebből 300 millió euró (112 milliárd forint) járhat.