Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A brüsszeli tájékoztatás szerint az Európai Unió Spanyolország számára 25,6 millió eurót (mintegy 8,4 milliárd forintot) juttat, tekintettel az ország déli partszakaszán, valamint a szintén hozzá tartozó, de az afrikai kontinensen található - Marokkóba ékelődő - Ceuta és Melilla területén megnövekedett migrációs beáramlásra.

Az összegből 24,8 millió eurót a spanyol belügyminisztérium és a spanyol vöröskereszt a befogadóképesség javítására, a rászorulók egészségügyi ellátására, valamint élelmezésre fordíthat. A belügyminisztérium emellett további 720 ezer euróval gazdálkodhat a nemzetközi védelemre nem jogosultak származási országukba való visszaküldési lehetőségének és a visszatérés infrastruktúrájának javítását érintően. A hétfőn megszavazott összeggel együtt az EU ez idáig 692 millió euróval járult hozzá a migráció okozta kiadások könnyítéséhez Spanyolországban.

Görögországot ezúttal az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának ottani tevékenységének támogatásával segíti az EU: 20 millió eurót (mintegy 6,6 milliárd forintot) utal át, amelyet különösen a Leszbosz szigetére érkező migránsok ellátását szolgáló központok állapotának javítására, a menekültek sürgősségi ellátására, valamint - a nemi erőszak megelőzőse érdekében - a gyermekek célirányos oktatására és szexuális nevelésére fordítanak majd.

A hétfőn megítélt finanszírozás az eddig folyósított több mint 1,6 milliárd eurós, a migrációs kihívások kezelését célzó kiadások támogatását egészíti ki Görögországban.

Az EU-tagországok vezetői múlt heti brüsszeli találkozójukon abban egyeztek meg, hogy az Európai Unió területén "ellenőrzött menekültközpontok" jöhetnének létre önkéntes alapon, és ezekben dolgoznák fel a szárazföldön és tengeren érkezett menedékkérők beadványait. Ezen létesítmények lehetővé tennék annak gyors megállapítását, hogy ki számít kitoloncolandó gazdasági bevándorlónak, és ki jogosult nemzetközi védelemre, utóbbiakkal kapcsolatban - mint akkori záróközleményükben írták - érvényesülnie kell a szolidaritás elvének.

A csúcstalálkozón Angela Merkel német kancellár kétoldalú megállapodást kötött Spanyolországgal és Görögországgal, ennek értelmében Athén és Madrid kész visszafogadni azokat a migránsokat, akiket elsőként a területükön regisztráltak, vagyis ujjlenyomatukat rögzítették az Eurodac nevű közös adatbázisban, és a német hatóságok az országban vagy annak határain tartóztatnak fel.

Képünk forrása: Giovanni Isolino/AFP.