Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A piaci várakozásoknak megfelelően a svájci jegybank (SNB) monetáris tanácsa csütörtöki ülésén változatlanul hagyta az irányadó kamatokat. Nem változott a 3 hónapos Libor referenciakamat célsávja, amely 2015 januárja óta áll a mínusz 1,25 százalék és mínusz 0,25 százalék között. A látra szóló betétek kamata mínusz 0,75 százalék maradt.

A testület jelezte, hogy szükség esetén továbbra is kész devizapiaci intervenciókat végrehajtani - írta az MTI.

Az SNB a negatív kamatok és devizapiaci intervenciók keverékének alkalmazásával próbálja megakadályozni a svájci frank árfolyamának erősödését, hogy így enyhítse a kulcsfontosságú exportorientált vállalatokra nehezedő nyomást. Szeptember elején 1,0809 frank ért 1 eurót, ezzel a frank két éve legmagasabb szintre erősödött az euróval szemben.

A svájci jegybank csütörtökön módosította a gazdaság és az infláció idei alakulására vonatkozó becslését. Most azzal számol, hogy a hazai össztermék (GDP) 0,5-1 százalékkal nő az eddig várt 1,5 százalék bővüléssel szemben, míg az inflációt 0,4 százalékra várja 0,6 százalék helyett.

A kabinet kedden 0,8 százalékra rontotta az idei gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését a júniusban várt 1,1 százalékról. Tavaly decemberben még 1,5 százalékos növekedésre számított 2019-re. Tavaly 2,2 százalékkal nőtt a svájci gazdaság.